Numirea lui Duță la CNAS îi provocă probleme lui Traian Băsescu

| 14 iun, 2013

Situația de criză determinată de numirea lui Lucian Duță în CA al CNAS a necesitat intervenția premierului Victor Ponta. Acesta i-a atras pe de o parte atenția președintelui CNAS, Doru Bădescu asupra tonului inadecvat folosit în comunicatul oficial al instituției pe care o conduce, dar pe de altă parte a cerut lămuriri suplimentare din partea Administrației Prezidențiale.

Doru Bădescu a păcătuit, poate, printr-un comunicat care s-a depărtat prea mult de cel uzual în limbajul dintre instituțiile statului. Motivele care l-au scandalizat însă pe președintele CNAS sunt evidente. Cum este posibil ca într-un stat de drept să dai un personaj cu asemenea acuze afară pe ușa unei instituții și el să intre înapoi, pe geam? În primul rând un asemenea gest reprezintă o ofensă adusă instituțiilor abilitate să cerceteze și să instrumenteze cazul, care își văd în acest fel compromise eforturile și periclitate dovezile.

Putem presupune că cineva acuzat încă de anul trecut de Corpul de Control al Primului-ministru, de Curtea de Conturi şi de CNAS că a cauzat prejudicii de milioane de euro, nu ar trebui numit tot în structurile de conducere ale instituției care reclamă un asemenea prejudiciu? Lucian Duță se poate apăra conform legii de acuzațiile aduse și până când Justiția nu-l găsește vinovat, el se bucură de prezumția de nevinovăție. Însă numirea lui într-o funcție similară ca importanță, în aceeași instituție, este de natură să impieteze cercetările și să influențeze martorii.

Această numire cel puțin suspectă justifică într-o oarecare măsură scăpările din comunicatul lui Doru Bădescu. Suspiciunile sunt amplificate în acest caz și de detaliul, subliniat de altfel de premierul Victor Ponta, că numirea nu pare a avea girul președintelui Traian Băsescu, conform uzanțelor. Cel care l-a strecurat înapoi în structurile de conducere ale CNAS pe Lucian Duță este consilierul prezidențial Virgil Petrescu.

Implicarea acestuia în această numire, pe care a girat-o prin semnătura proprie pe adresa de numire, este cu atât mai discutabilă cu cât el însuși a fost președinte al CNAS în anul 2000. Merită menționat că în situații similare o numire se realizează prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial, care în cazul de față au lipsit. Având în vedere dimensiunea prejudiciului reclamat și implicarea neobișnuită a unui consilier prezidențial ce pare să se substituie și să abuzeze de autoritatea președintelui, apare ca absolut imperativă o poziție oficială a președintelui Traian Băsescu.

Care va fi această poziție și ce măsuri poate dispune acesta, în condiția în care președintele a cerut în situații similare demiterea celor aflați în cercetări penale? Similar premierului Victor Ponta care a temperat discursul președintelui CNAS, va lua poziție și președintele Traian Băsescu împotriva consilierului care girează numiri pe care doar președintele le-a făcut până acum? Tăcerea prelungită în acest caz îi aduce serioase prejudicii de imagine președintelui. Un decret care va confirma numirea lui Lucian Duță îi poate da o lovitură fatală din punct de vedere politic celui care anticipează în prezent o timidă revenire sub umbrela unei noi formațiuni populare.

 

Tag-uri: cnas, Lucian Duţă
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ