O aeronava a Forţelor Aeriene Române va inspecta instalaţiile MILITARE de pe teritoriul Federaţiei Ruse

| 12 mai, 13:48

Este vorba despre o misiune comuna Romania-Marea Britanie, parte a tratatului international “Open Skies”. Un aparat AN-30 de cartografiere aeriana, apartiand Fortelor Aeriene Romane, avand la bord inspectori din tara noastra, dar si britanici, va efectura un zbor de observare deasupra teritoriul Federatiei Ruse in perioada 12-15 mai.

Anuntul a fost facut de biroul de presa al Ministerul Apararii de la Moscova.

La bordul navei se vor afla insa si specialisti rusi, care vor monitoriza respectarea parametrilor de zbor conveniti, folosirea senzorilor conform prevederilor Tratatului si se vor asigura ca la bordul aeronavei nu se gasesc mijloace tehnic interzise de acordul Open Skies.

Tarile semnatare intreprind periodic astfel de inspectii in care sunt observate si fotografiate bazele militare, posibilele instalatii nucleare si alte potentiale amenintari la adresa stabilitatii internationale. De aceea, avionul nu este dotat cu armament, ci doar cu echipamente de fotografiere.

De altfel, modelul An-30 a fost special creat pornind de la An-24 pentru ealizarea fotografiilor aeriene de mare rezolutie. Pe burta avionului exista o trapa mobila care se poate deschide, permitand realizarea de fotografii printr-o lentila de cristal de mari dimensiuni.

Aeronava Fortelor Aeriene Romane este frecvent folosita in astfel de misiuni, atat de tara noastra cat si de Statele Unite si Marea Britanie, in regim de „taxi”. Acesta este si cazul prezentei misiuni.

Tratatul Open Skies a fost semnat de 25 de state, in 1992, iar de atunci i s-au alaturat alte noua tari. Rusia a aderat in 2001. Tratatul a instituti un regim de zboruri de observare ale unor avioane neinarmate deasupra teritoriilor statelor membre, avand ca scop promovarea transparentei activitatilor militare.

Fiecare avion de supraveghere din cadrul programului Open Skies este echipat cu o serie de senzori de ultima generatie, camere optice panoramice si de incadrare, camere video cu afisare in timp real, senzori cu termoviziune si imagini radar.

Citeşte şi: Rusia, DECIZIE SURPRINZĂTOARE în Republica Moldova

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ