O bancă duce legea dării în plată la Curtea Constituţională

| 16 iun, 11:03

Legea dării în plată a ajuns la Curtea Constituţională. CCR a fost sesizată în cadrul unui proces aflat pe rolul Judecătoriei sectorului 6, între UniCredit şi o persoană care vrea să-i dea băncii casa pentru a scăpa de împrumutul contractat.

Instituţia financiară a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, iar magistraţii de la sectorul 6 au fost de acord că este nevoie şi de un punct de vedere de la CCR.

Până la decizia Curţii Constituţionale, procesul a fost suspendat.

Legea dării în plată a intrat în vigoare luna trecută.

Norma le permite persoanelor care au credite ipotecare mai mici de 250 de mii de euro şi care nu-şi mai pot plăti ratele să dea casa băncii ca să scape de datorie.

Legea dării în plată se aplică și debitorilor care au fost deja executați silit sau celor care se află în procedură de executare silită, însă nu se aplică împrumuturilor acordate prin programul "Prima Casă".

Prevederile actului normativ se aplică atât creditelor în derulare, cât și celor viitoare, iar imobilul ipotecat trebuie să fie cu destinația de locuință. Totodată, titularul creditului trebuie să fie consumator, nu profesionist, iar creditul să nu depășească 250.000 de euro sau echivalent, la momentul acordării.

Potrivit actului normativ, "în vederea aplicării prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind și condițiile de admisibilitate a cererii".

Banca are dreptul să conteste cererea debitorului în 10 zile de la primirea notificării, dar instanța va judeca această contestație și toate cererile legate de aceste proceduri în regim de urgență.

UniCredit a depus prima contestaţie de acest fel.

Tag-uri: ccr, darea in plata
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ