O copie a giulgiului din Torino va ajunge la Iaşi

| 09 apr, 2014

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi va expune, în Săptămâna Patimilor, o copie a giulgiului din Torino, în catedrala catolică din Iaşi, a anunţat, miercuri, preotul Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al episcopiei.

Potrivit acestuia, sâmbătă, când începe Săptămâna Patimilor, după Liturghia de la ora 18.30, giulgiul va fi dezvelit în cadrul unei celebrări care va fi oficiată începând cu ora 19.15, în prezenţa PS Petru Gherghel, episcopul romano catolic de Iaşi şi a multor preoţi şi credincioşi. Copia giulgiului va rămâne în catedrală până în ziua Rusaliilor, după care va fi păstrată în sala de la subsolul catedralei.

'Copia giulgiului, una dintre cele opt care se află în ţările germanofone, este un dar pe care diaconul Joachim Huneke din Grabenstätt (Germania) îl face Episcopiei de Iaşi. Având dimensiunile giulgiului din Torino (4,20 m x 1,10 m), această copie se deosebeşte de celelalte existente în lume prin evidenţierea amprentelor. Printr-un proces fototehnic foarte bine elaborat, amprentele au fost fixate pe ţesătură cu o gelatină specială', a explicat preotul Cornel Cadar.

Giulgiul din Torino este unul dintre obiectele arheologice cele mai studiate din lume. Conform tradiţiei, giulgiul este linţoliul funerar în care a fost înfăşurat Isus după ce a fost coborât de pe cruce. Din anul 1578 este păstrat la Torino (Italia) în catedrala 'Sfântul Ioan Botezătorul'.

Giulgiul este o pânză de in pe care este vizibilă imaginea unui om care poartă urme ale maltratărilor şi torturilor comparabile cu cele descrise de Pătimirea lui Cristos .

Ultima dată, giulgiul autentic a fost expus la 30 martie 2013, în prezenţa papei Francisc, iar mai înainte în anul 2010, în prezenţa papei Benedict al XVI-lea. În secolul trecut, a fost expus public doar de patru ori.

În Dieceza de Iaşi, în anii 2006 şi 2010, călugării salezieni au organizat expoziţii cu fotografii în mărime naturală şi explicaţii în câteva localităţi precum Bacău, Roman, Măgura, Luncani, Mărgineni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 iul, 2014
Arsenie Boca
Agheasma pe care am băut-o zilele trecute mi-a dat o ęręcţíe nemaiîntâlnită, de au început fraţii de la schitul nostru să mă strige Părintele Trepied. A trebuit sa înnoptez cu fiecare dintre călugari ca să mi se tragă la loc mădularul cel scârbavnic şi aducător de păcat. Dimineaţa, când mă trezeam, îmi luam coşul şi mergeam să culeg castraveţii din fiecare chilie. Un efect secundar a constat în faptul că mi-a aparut acnee pe bųcí. Părintele Papącíơc mi-a spus că numai prin post, rugăciune si abţinere de la pręącųrvíe (cu alţi călugări şi copii) reuşeşti să te vindeci de acneea de pe bųcí şi de toate cele lumeşti. Nu cred ca am să mă pot abţine deoarece ieri mi-a tot dat târcoale maica Ecaterina mişcându-şi ląscív ţâţele.
Doamne ajută !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ