Oamenii ar prefera ceva ȘOCANT decât să rămână cu gândurile lor

| 07 iul, 2014

Deşi mulţi oameni se plâng că n-au timp pentru ei în care să stea să se gândească la probleme sau să fie introspectivi, se pare că, în realitate, aceste momente sunt greu de suportat pentru unii. Potrivit unei cercetări recente, scrie The Atlantic, unii sunt dispuşi chiar să-şi administreze electroşocuri decât să fie singuri cu gândurile lor.

Autorul principal al cercetării, Timothy Wilson, de la Universitatea din Virginia, SUA, a pornit de la premisa că oamenii sunt foarte ancoraţi în tehnologia modernă şi evită să-şi folosească doar gândurile proprii pentru a-şi ocupa timpul. “Asta ne-a făcut să ne întrebăm dacă spune ceva fundamental despre capacitatea oamenilor de a face asta,” spune el. Aşa că el şi echipa sa au realizat o serie de experimente menite să testeze această ipoteză, pornind cu gândul că a fi singur cu tine, măcar pentru câteva minute, în condiţiile în care creierul a stocat multe amintiri plăcute şi poate genera fantezii, nu va fi o sarcină atât de grea. Din experiment în experiment, au observat că nu e chiar aşa.

 

CITEȘTE ȘI: Experimentul UIMITOR care demonstrează puterea gândirii pozitive VIDEO

Oamenii de ştiinţă au realizat 11 experimente. În majoritatea dintre ele, le-au cerut participanţilor să lase deoparte orice formă de distragere a atenţiei şi să se delecteze cu gândurile lor între 6 şi 15 minute. În primele şase studii, 58% dintre subiecţi au plasat dificultatea sarcinii peste sau în dreptul pragului median al unei scări de măsurare, în timp ce 42% au plasat gradul de plăcere al executării sarcinii sub pragul median. În al şaptelea studiu, participanţii au executat sarcina acasă, iar 32% dintre ei au recunoscut că au trişat butonând pe telefon, ascultând muzică sau făcând orice altceva decât să stea singuri cu gândurile lor. În cadrul studiilor de laborator, scrie The Atlantic, datele a doi participanţi s-au pierdut după ce cercetătorii au lăsat accidental în urma lor un stilou şi o foaie cu instrucţiuni, pe care subiecţii le-au folosit pentru a scrie o listă cu lucruri de făcut, respectiv pentru a face origami. Unii participanţi au considerat delectarea cu propriile gândurile mult mai puţin plăcută şi mai înclinată spre rătăcirea minţii decât alte activităţi nesolicitante, cum ar fi cititul de reviste sau rebusul.

 

CITEȘTE ȘI: S-a demonstrat: Există VIAŢĂ după moarte

 

În alt studiu, subiecţilor le-a fost oferită ocazia să-şi adiministreze electroşocuri când vor în timp ce stăteau singuri cu gândurile lor. Toţi testaseră dispozitivul înainte pentru a vedea cât este de dureros, şi cu toate acestea, chiar şi în rândul celor care au spus că ar fi dispuşi să dea bani ca să nu mai simtă o dată şocul, un sfert din femei şi două treimi din bărbaţi s-au curentat când au rămas singuri în capul lor. Unul dintre participanţi, de exemplu, a apăsat pe buton de 190 de ori în 15 minute.

 

CITEȘTE ȘI: Secretul din spatele celui mai BIZAR experiment despre TELEPORTARE: A îmbătrânit într-o oră cât într-un an

Timothy Wilson are şi o ipoteză în urma acestor experimente, una care nu ţine de dependenţa oamenilor de tehnologia modernă sau de confuzia lor privind guvernarea gândurilor. Cercetătorul spune că mamiferele au evoluat în aşa fel încât să monitorizeze constant pericolele şi oportunităţile din mediul înconjurător, motiv pentru care concentrarea, preţ de câteva minute, pe viaţa interioară pare să fie nenaturală. “Ar fi puţin ciudat să vedem un cimpanzeu pozând în gânditorul lui Rodin pentru perioade mai mari de timp.” Deşi nu are încă dovezi solide cu care să-şi întărească ipoteza, cercetătorul crede că ea este corectă.

 

Sursă: totb.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ