Obreja, la DNA: Vîntu îmi spunea "Ia banii". Acum, martorul spune că eu îi ceream banii

| 10 mar, 2014

Fostul preşedinte al FRB, Rudel Obreja, a declarat luni, la intrarea în sediul DNA, că a venit să aducă mai multe documente în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, el precizând că Sorin Ovidiu Vîntu îl îndemna să ia banii, în timp ce martorul susţine acum contrariul.

"Vîntu îmi spunea «Ia banii. Vrei să ţi-i pun în braţe, ţi-i dau». În câteva rânduri. Nu toate convorbirile mele cu Vîntu au fost înregistrate. Din câte înţeleg, Vântu anunţa momentul când eu ajung acolo. Nu exista întâlniri în trei, exista doar întâlniri între mine şi Vîntu. Martorul spune că eu îl convingeam pe Vântu să-mi dea un milion, dar eu lui Vîntu îi spuneam «Nu». Şi vine martorul şi spune că eu îi spuneam lui. Banii erau în discuţie pentru procentul de la drepturi litigioase. E o afacere de multe milioane", a spus Obreja.

Întrebat despre ce afacere era vorba, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB) a răspuns: "Drepturi litigioase. Documentele le voi prezenta chiar azi (luni - n.r.) la DNA. Toate documentele legate de aceste drepturi litigioase sunt la instanţele la care am compărut până în acest moment. Nu l-am ales partener pe Vîntu, în piaţă există o penurie de cash. Am mai fost la cineva înainte, un personaj foarte cunoscut în domeniul afacerilor, şi a refuzat să intre în afacere. Are şi el destule investiţii".

Referitor la măsura arestului la domiciliu, Obreja a spus că se bucură să nu mai fie încarcerat, pentru că aşa poate să fie alături de copiii lui.

"E plăcut pe de o parte, pentru că sunt aproape de copii mei. Am trecut printr-o experienţă pe care nu o doresc nimănui. Chiar pentru un om puternic ca mine e foarte dificil să treci prin aşa ceva. Vă mărturisesc că nu aş vrea să mai ajung acolo niciodată. Nu arăt eu ca un om care trebuie păzit. Poliţia vine la mine, îşi face datoria. Vine la mine la uşă şi facem procese verbale. E o procedură. Şi aici, la DNA, am venit pe un traseu stabilit. Eu anunţ când plec, când mă întorc. Aşa e regulamentul, aşa trebuie să fac. Nu pot merge în altă parte decât la solicitarea organelor judiciare. Am doar două interdicţii: de a părăsi domiciliul, în condiţiile menţionate, şi să nu iau legătura cu cei doi martori. Cu unul nu am cum, iar cu celălalt nu iau nici dacă ar vrea el", a declarat el.

Rudel Obreja se află, din 5 martie, în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel

Bucureşti, care a înlocuit măsura arestului preventiv, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut în 4 martie, la Tribunalul Bucureşti, prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul lui Rudel Obreja, cercetat pentru trafic de influenţă. Instanţa a dispus însă ca Obreja să stea în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care în 5 martie a respins recursul şi a dispus schimbarea măsurii arestului preventiv în cazul lui Obreja cu arestul la domiciliu.

În următoarele 30 de zile, Obreja nu poate părăsi locuinţa, fără permisiunea instanţei şi este obligat să se prezinte în faţa procurorilor sau judecătorilor ori de câte ori este chemat.

Fostul preşedinte al FRB a fost arestat preventiv în 5 februarie, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă.

Obreja spunea, în 13 februarie, că denunţătorul din dosarul său este Sorin Ovidiu Vîntu, iar cauza ar fi urmarea unei "înscenări" a acestuia. Obreja arăta că ar fi fost ameninţat cu moartea de către Vîntu. "Cu moldovenii lui a spus că îmi ia gâtul", afirma fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014, Obreja a pretins de la un denunţător un milion de euro. În schimbul banilor, susţin anchetatorii, fostul preşedinte al FRB "a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului". Hotărârea avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii, a precizat DNA.

Rudel Obreja a impus ca 200.000 de euro din suma cerută să-i fie dată înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa, după obţinerea soluţiei favorabile, potrivit procurorilor anticorupţie.

"Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a 'noului cod' (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP)", a mai arătat DNA.

Recursul din dosarul denunţătorului a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă.

În 24 ianuarie, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa - condamnat în 2006 în legătură cu prăbuşirea FNI.

Rudel Obreja a fost în faţa procurorilor anticorupţie şi în dosarul galei "Campion pentru România", fiind audiat în legătură cu organizarea meciului în care Lucian Bute a boxat cu francezul Jean-Paul Mendy, în 2011.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ