Omenirea este mai aproape ca niciodata de o apocalipsa nucleara si climatica, in special din cauza afirmatiilor lansate de-a lungul anului in curs de presedintele Trump, sustine Chomsky intr-un podcast al New York Public Library.

"Nu a mai existat un asemenea pericol de la inceputul erei nucleare, iar acum mai avem si incalzirea globala. Si ce facem in acest sens? Ignoram, atat si nimic mai mult", afirma omul de stiinta citat de publicatia The Independent.

Potrivit Ceasului simbolic creat imediat dupa al doilea Razboi Mondial pentru a avertiza in legatura cu iminenta unui dezastru planetar, pana la o asemenea catastrofa ne despart numai doua minute si jumatate, cu 30 de secunde mai aproape decat in ultimii ani. Orologiul a fost fixat la aceasta "ora" la 26 ianuarie 2916.

La acea data, oamenii de stiinta britanici, dintre care 15 laureati ai Premiului Nobel, si redactia revistei Bulletin of Atomic Scientists au estimat ca riscul a crescut pe fondul ultimelor evolutii din lume.

De la crearea lui, in 1947, ceasul Apocalipsei a fost ajustat de 19 ori, ultima data in 1964, cand a fost fixat la 23,57 in contextul noilor tensiuni aparute in relatiilor americano-sovietice. "Recordul" dateaza insa din 1853, cand el a indicat 23,58.