PONTA - OPREA - IOHANNIS, scandal pe tema SALARIILOR PENTRU DEMNITARI

| 10 iul, 10:54

Ordonanţa de mărire a salariilor demnitarilor a declanşat un scandal în interiorul Guvernului. Premierul Victor Ponta afirmă că măsura vine în urma unei înţelegeri, în absenţa sa, între premierul interimar Oprea şi preşedintele Iohannis. Totuşi, Gabriel Oprea susţine că ideea i-a aparţinut lui Ponta.

UPDATE. Victor Ponta a intervenit cu o precizare, ca răspuns la mesajul preşedintelui, conform căruia premierul i-a spus de mai multe ori în ultimele luni despre iniţiativa de mărire a salariilor demnitarilor. Ponta afirmă că nu a mai vorbit cu Iohannis de la începutul lunii iunie.

"O precizare utila pentru opinia publica - Ultima discutie a mea cu dl Iohannis a fost in ziua de 5 iunie, cand mi-a cerut sa demisionez. De atunci nu am mai vorbit niciodata despre niciun subiect!"

 

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit şi el în dispută, cu un mesaj pe Facebook. El a reluat necesitatea măririi salariilor demnitarilor în corelaţie cu funcţia şi performanţele lor, însă critică faptul că ordonanţa a fost atacată de premier a doua zi după ce a fost aprobată în şedinţă de guvern.

"În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu.

Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare.

În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului.

Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional."

 

UPDATE. Premierul Victor Ponta a revenit cu o declaraţie pe tema salariilor demnitarilor. El s-a declarat de acord cu ordonanţa, dar a spus că nu este momentul acum.

"Domnul Oprea, ca întotdeauna, a fost un om serios. Din păcate, a vorbit cu cine nu trebuie, cu domnul Iohannis. Se vor mări salariile demnitarilor, dar odată cu toate salariile bugetarilor", a declarat vineri premierul Ponta.

 

Victor Ponta a declarat joi seară la un post tv că nu a fost de acord cu adoptarea ordonanţei privind majorarea salariilor demnitarilor şi că, în urma precizărilor făcute la acelaşi post tv de şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a decis ca în următoarea şedinţă de guvern să amâne intrarea în vigoare a actului normativ.

"Eu nu am fost de acord cu ea (ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor-n.r.). Ieri am ajuns în Bucureşti şi n-am fost de acord. Am spus că, într-adevăr, demnitarii trebuie să fie bine plătiţi dar odată cu legea salarizării, când mărim salariile la toată lumea. I-am spus domnului Oprea şi colegilor mei, doamna Plumb şi domnul Teodorovici. Mi-au spus că este o discuţie foarte clară cu preşedintele Iohannis şi, mă rog, n-am vrut să creez impresia că, cumva, am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul preşedinte Iohannis şi domnul Oprea, în absenţa mea. Acum am aflat de la şeful Cancelariei că domnul Iohannis nu ştie nimic şi nu are nicio treabă cu chestia asta şi atunci revin la decizia mea şi miercuri vom adopta o altă decizie : nu se măresc salariile la miniştrii şi la preşedinte decât odată cu salariile tuturor bugetarilor", a afirmat Victor Ponta.

Întrebat ce au discutat premierul interimar Gabriel Oprea şi preşedintele Klaus Iohannis pe această temă Ponta a arătat că cei doi au decis să adopte majorarea salariilor demnitarilor în absenţa sa.

Citeste si: Victor Ponta AMÂNĂ majorarea indemnizaţiilor la demnitari: "Miercuri întorc ordonanța"

Totuşi, Gabriel Oprea afirmă că această idee provine de la Victor Ponta.

"Ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției și din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48.

Miniștrii muncii, finanțelor și justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de guvern. Miercuri dimineața, când a venit la guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanța, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ.

Președintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de față cu ceilalți miniștri să trecem ordonanța, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de președinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susținere – iar în acest caz ordonanța nu-și producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanțe, este dreptul său și decizia sa ca prim-ministru. Așa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate", a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, pentru dcnews.ro.

Citeste si: Gorghiu: Ponta se fereşte de RĂSPUNDERE. A fost complice la adoptarea ordonanţei privind salariile demnitarilor

Gabriel Oprea mai afirmă că îl susţine în continuare Guvernul Ponta.

Nu este prima contră dintre cei doi. O altă contră, dincolo de disensiunile pe tema salariilor pentru demnitari, a avut loc pe tema susţinerii lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE. PSD a declarat că nu susţine această propunere, dar UNPR, partener in coaliţia de guvernare alături de social-democraţi, a susţinut această nominalizare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 iul, 21:25
un roman mai prost
trei crai. TREI ASI de la rasarit.
11 iul, 20:00
liruliru
O televiziune de cativa lei , romania tv ,meliteaza informatii calomnioase la adresa lui Iohannis , abject ,in spiritul postului , presedintele nu poate mari salarii , acesta e atributul guvernului , jignirea lui ,gratuita face parte din mizeria ponta-ghita ,alimentata de sclavii de casa ai acestei televiziuni ! Sa nu vorbim despre ponta penalul ,sa-i punem in carca ceva altcuiva , un post de o abjectie rarissima !
10 iul, 21:35
mariana
sellectam urgent oameni seriosi si foarte interesati sa colaboreze cu noi in timpul liber sau full-time, la alegere, intr-o activitate foarte usoara, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna. Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:
10 iul, 15:17
Dan Sultanescu
Ponta Muftiulet o sa ramana in cartile de istorie cu o singura mentiune:in timpul mandatului si-a lasat cioc si ...bonus,si-a lasat si perciunii mai mari..
in rest nimic nu a facut,nimic nu o sa mai fie consemnat
10 iul, 11:45
Mircea
Seriozitate maxima
Acum! Venituri imediate, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de oameni seriosi si interesati de o colaborare in timpul liber sau full-time, la alegere, pentru castiguri rapide, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna! Cerem si oferim seriozitate totala! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
11 iul, 05:45
pustianu maria
sellectie persoane
obiectul de activitate, care este?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ