Oraşul din România, considerat CEL MAI VALOROS din sud-estul Europei. Care este motivul

| 15 iul, 2014

Sighişoara, Schasbrich in saseste si Segesvar in maghiara, este una dintre puţinele cetăţi medievale locuite din această parte a Europei şi singura din România. Oraşul se află în judeţul Mureş, iar întemeierea acestuia este datată la 1191, dar prima atestare documentar a fost făcută în 1280. Localitatea este locuită de aproape 4000 de ani, fiind atestată o aşezare chiar din epoca bronzului, însa şi din epoca fierului (aşezări dacice).

Centrul oraşului este pe lista Unesco drept patrimoniu cultural mondial încă din 1999. Un eveniment de marcă ce are loc în acest oraş este Festivalul Medieval, care strânge turişti din toată ţara, în fiecare an, la sfârşitul lunii iulie.

O istorie de mii de ani, un oraş deschis turiştilor, situat aproape în centrul României şi care adăposteşte foarte multe naţionalităţi, Sighişoara a fost numită şi "Perla Transilvanie". Chiar şi astăzi, Cetatea Sighişoara este considerată drept cea mai frumoasă din sud-estul Europei.

În perioada medievală meșteșugarii sași din Transilvania de sud erau considerați printre cei mai valoroși din sud-estul Europei. Bijuteriile și pocalele din metal prețios, vasele liturgice lucrate de aurari, se bucurau de mare trecere la curtea regală de la Buda sau la curțile domnitorilor din Moldova și Țara Românească. Breslele era organizații medievale complexe, în care erau reuniți spre întrajutorare meseriașii din aceeași specialitate.

Orașle regale libere, așa cum a fost Sighișoara medievală, au beneficiat de privilegiul autonomiei administrative și judecătorești, alegându-și singure organele de conducere: primarii, judecătorii de Scaun, dregătorii Sfatului, ”centumvirii” etc. Fiecare oraș săsesc avea propria ”constituție”, cunoscută sub numele de ”statutele orașului”, conținând norme juridice și administrative, dispoziții obligatorii pentru toți locuitorii protejați de zidurile Cetății și ”înzestrați cu privilegii, ca să ducă o viață bună și fericită”.

Orasul, desi plasat intr-o zona de deal, nu a fost ferit de calamitati. Spre exemplu, la 1777, orasul este atacat de cea mai mare inundatie de pana atunci, la 1709, aproape jumatate din populatie moare din cauza ciumei, in 1738 are loc cel mai mare cutremur, iar in 1676, un incendiu catastrofal distruge trei sferturi din Sighisoara.

Citeşte şi: Un MARE SECRET despre România a ieşit la iveală! Ce ASCUNDE zona Olteniei

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 sep, 2014
Monica
Sighisoara
Da, in mod sigur! De valoros ce e considerat, zace in ruine de ani de zile, cladirile de-abia se mai tin si mai ales, nu se-nghesuie nimeni sa-l renoveze! Unde sunt fondurile UNESCO, pentru renovare??!
16 iul, 2014
Claudescu
Pai de asta Romanii cauta alte locuri mai ...exotice, ca in loc de a se plinge doar de bani,cauta gazdele "perfecte"...dar uita ca ce are acasa, poate fi apreciat de prea multa lume!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ