Șpaga pentru Chiliman și grupul său a crescut de la an la an: cât era în 2007

| 19 iun, 20:28

"Comisioanele" primite de la firme de grupul infracţional coordonat de Vlad Moisescu şi Ioana Costescu a crescut în intervalul 2007-2012 de la 7% la 15% din sumele încasate pentru contracte de lucrări publice derulate la nivelul Primăriei sectorului 1 Bucureşti, potrivit informaţiilor din referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman şi a altor trei apropiaţi ai acestuia, transmite Agerpres.

Informaţiile apar în declaraţia unui martor cu identitate protejată, dată în faţa procurorilor anticorupţie.

Conform declaraţiei, grupul infracţional a impus, începând cu anul 2005, un control total asupra procedurilor de achiziţie publică privind lucrări de utilităţi publice, precum asfaltări de străzi, reabilitări de blocuri, alimentări cu apă şi canalizare sau modernizări ale instituţiilor de învăţământ şi spitale. Până în anul 2007, comisioanele ilegale au fost de 7% din valoarea lucrărilor, ulterior au fost solicitate comisioane de 10% iar din anul 2012 comisioanele au urcat la 15%. Nivelul "comisionului" era stabilit de Vlad Moisescu şi comunicat reprezentanţilor societăţilor care derulau contracte de lucrări sau urmau să încheie astfel de contracte cu Primăria sectorului 1.

În declaraţie sunt menţionate, ca exemplu al creşterii nivelului comisioanelor ilegale, lucrările de reparaţii şi reabilitări de străzi derulate între 2007 şi 2009. Astfel, societăţile care au fost de acord cu majorările impuse au primit pachete de lucrări mai importante iar cele care au oferit în continuare 7% au primit contracte mai mici.

Printre firmele care ar fi acceptat nivelul de 10% se numără Tehnologica Radion, Delta ACM 93, Euroconstruct Trading sau Straco Group.

În cazul lucrărilor de anvelopări termice ale blocurilor, comisionul solicitat de Vlad Moisescu şi plătit de firmele care au primit contractele era şi mai mare, de 15%.

"Metoda de operare este următoarea: principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau sau sunt contactaţi personal de către Vlad Moisescu în principal, dar şi de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1 - în speţă primarul Chiliman Andrei Ioan şi directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii (...), sens în care trebuiau să plătească comisionul pe care îl impuneau aceştia", susţine martorul.

Refuzul de a plăti "comisionul" impus de gruparea lui Vlad Moisescu şi Ioana Costescu implica o serie de riscuri pentru firme, precum blocarea plăţilor, întârzierea recepţiei lucrărilor, rezilierea contractelor sau chiar anularea procedurilor de achiziţie publică încă din etapele incipiente.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ