ȘPAGĂ pentru Chiliman: MITA se plătea foarte discret, uneori chiar în sediul PNL

| 19 iun, 17:38

Plata ''comisionului'' pentru traficarea influenţei se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locaţii stabilite de către Vlad Moisescu, chiar şi în sediul PNL Sector 1.

Uneori acesta solicita ca o parte să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, contracte care să fie încheiate cu Sebastian Ghiţă, se arată în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman şi a altor trei apropiaţi ai acestuia, transmite Agerpres.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă vineri propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, dar şi a lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioanei Costescu (consilier personal al primarului) şi a lui Ion Brad (consilier local).

În referat, procurorii arată care era modul de operare: principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau contactaţi personal de către Vlad Moisescu, în principal, dar şi de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1 - în speţă primarul Andrei Chiliman şi directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii - şi trebuiau să plătească ''comisionul'' pe care îl impuneau aceştia.

În document se precizează că în cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, ''comisionul'' impus de gruparea lui Moisescu, respectiva societate nu ar mai fi câştigat "niciodată vreo procedură de achiziţie publică în sectorul 1".

"Mai mult, în anumite cazuri, s-a ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care au refuzat să 'cotizeze'. Plata 'comisionului' se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locaţii stabilite de către Vlad Moisescu - ca de exemplu sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu. Banii erau preluaţi direct de Vlad Moisescu. Uneori Vlad Moisescu solicita ca o parte din comisionul pretins să fie plătit prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate. Vlad Moisescu pretindea ca aceste contracte de publicitate să fie încheiate cu Ghiţă Sebastian, prin firma care îi aparţine acestuia şi în cadrul căreia funcţionează postul de televiziune România TV", se arată în referat.

Ion Brad este descris în document ca fiind o persoană de încredere a lui Vlad Moisescu şi trezorierul Partidului Naţional Liberal - Organizaţia Sectorului 1 Bucureşti, şi care, la indicaţiile acestuia, realizează gestionarea banilor.

Despre Vlad Moisescu se spune că este o persoană foarte influentă în interiorul PNL şi se bucură de sprijinul conducerii partidului şi al multor persoane cu funcţii importante în instituţii de stat.

"El este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea derulată la nivelul Primăriei sectorului 1 Bucureşti, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea", mai subliniază anchetatorii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ