Până acum, Ponta pare să fi înțeles mai bine decât Iohannis semnalul votului

| 18 noi, 2014

În loc să aleagă varianta cea mai facilă, Victor Ponta este hotărât să meargă mai departe și să ducă la îndeplinire angajamentele asumate la formarea USL și pe baza cărora Uniunea a câștigat alegerile din 2012.

Rezultatul alegerilor prezidențiale va crea fără îndoială valuri în politica românească, nici măcar cei care au câștigat nefiind într-o situație prea bună. De asemenea, trebuie să avem în vedere că votul de duminică a fost rezultatul unor trenduri sociale greu cuantificabile și aproape imposibil de stăpânit de politicieni pe termen lung.

Exact din acest punct de vedere trebuie privită și declarația făcută de Victor Ponta luni după-amiază, liderul PSD anunțând liniile mari în ceea ce privește activitatea majorității și încercând să ofere soluții pentru anumite teme la care s-au făcut referiri inclusiv în campanie. În primul rând, despre votul în diaspora, premierul a declarat că este nevoie de o legislație nouă, capabilă să răspundă dorinței cetățenilor români de peste hotare de a-și exprima opțiunile politice. „Dacă va exista un acord cu cei de la ACL, vreau să facem o comisie parlamentară, împreună cu reprezentanții instituțiilor statului, ai ONG-urilor românilor din diaspora, ai noului președinte, domnul Iohannis, și la începutul anului 2015 să elaborăm legislația care să asigure participarea la vot a tuturor românilor care doresc să facă acest lucru, din țară și din diaspora”, a declarat Victor Ponta. Un al doilea subiect abordat a fost acela al legii amnistiei și grațierii, liderul PSD afirmând că „aşa cum am spus săptămâna trecută, în dezbatarea cu Klaus Iohannis, mâine (marţi - n.r.), nu doar cei de la PSD, ci şi toţi din coaliţie, vom vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii şi binenţeles pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei”.

Împreună, cele două teme sunt importante, deoarece ele au constituit baza campaniei ACL dintre cele două tururi, pe care Iohannis le-a folosit din greu în timpul dezbaterilor de săptămâna trecută. De fapt, dacă ne amintim bine ce s-a întâmplat în timpul întâlnirii de pe B1 Tv dintre candidați, Victor Ponta a fost în linii mari de acord cu ce spunea Klaus Iohannis despre votul din diasporă și despre măsurile ce trebuie luate la nivelul Parlamentului. Doar că premierul a criticat maniera heirupistă în care președintele ales al României propunea atunci să se clarifice lucruri, Iohannis cerând reunirea legislativului înainte de turul secund al alegerilor.

În fine, despre relația cu noul președinte, liderul PSD și-a exprimat luni dorinţa la dialog, menţionând că nu va demisiona din funcţia de premier şi că vrea să continue actul de guvernare cu partenerii actuali, plus PLR. „Mi-am dorit cel mai mult ca în România președintele și premierul să lucreze împreună pentru țară. Eu pot să fac lucrul și cred că va putea să-l facă și domnul Iohannis”, a afirmat Ponta. Cu alte cuvinte, în loc să aleagă varianta cea mai facilă, Victor Ponta este hotărât să meargă mai departe și să ducă la îndeplinire angajamentele asumate la formarea USL și pe baza cărora Uniunea a câștigat alegerile din 2012.

Declarația de luni a lui Victor Ponta reprezintă dovada maturității politice de care liderul PSD dă dovadă, mai ales acum după o înfrângere politică de proporții. Faptul că premierul a ales să abordeze cu seriozitate și pragmatism o serie de elemente care au contribuit la pierderea alegerilor arată cât de diferit este Victor Ponta de imaginea pe care mass-media de dreapta a tot încercat să o alimenteze. În fapt, liderul PSD pare să fi înțeles care a fost în realitate semnalul dat duminică de alegători și, ca un politician responsabil ce este, a ales să contribuie la clarificarea cât mai rapidă a mai multor situații de importanță deosebită pentru scena politică și pentru societatea românească în ansamblul său.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2014
mixandra
Cu orice pret
Sa o creada el ca v-a mai obtine atat de multe voturi..Euro sta pe margine prapastiei scriu ziarele straine.Razboiul e la granita Ucrainei.
Criza economica ,somajul,coruptia,evaziunea fiscala,contrabanda,vor eroda urgent situatia si iar se v-a produce recesiunea.Liberalii stiu si pentru acest motiv nu vor la guvernare dar Ponta ar face pact de coabitare si cu Scaraoschi numai sa ramana la guvernare.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ