Pasajul de la Piaţa Presei se votează miercuri. Arhitecţii spun că este inutil, costisitor şi nociv

| 26 aug, 2013

Proiectul Primăriei Capitalei de a construi un pasaj rutier subteran la Piaţa Presei Libere este critihat vehement de Ordinul Arhitecţilor din România, care îl consideră un proiect inutil, costisitor si foarte nociv pentru zona Kiseleff, potrivit B365.ro

Ordinul Arhitecţilor a luat din nou poziţie vizavi de pasajul rutier cu prilejul faptului că Planul Urbanistic Zonal aferent proiectului va fi supus miercuri aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Un proiect ¨inutil functional si fundamental nociv in raport cu zona cea mai importanta a Soselei Kiseleff, cea care leaga Piata Presei Libere cu Piata Arcului de Triumf¨. Asta spune Ordinul Arhitecţilor din România despre pasajul rutier subteran de 18 milioane de euro pe care Primăria Capitalei vrea să îl construiască la Piaţa Presei Libere.

Proiectul pasajului subteran, ce datează din 2011, a fost readus în iulie de Primăria Capitalei pe lista priorităților pentru următorii ani. Municipalitatea a organizat în urmă cu o lună procesul de dezbatere publică pentru a putea aproba Planul Urbanistic Zonal aferent proiectului, care coordonează normele urbanistice pentru întreaga zonă a Pieței Presei Libere. Cu aceast prilej, au ieşit din nou la suprafaţă criticile vehemente aduse proiectului atât de reprezentanţii ONG-urilor şi OAR, cât şi de bucureşteni în general.

Pasajul Subteran de la Piața Presei Libere este unul dintre cele mai controversate proiecte rutiere propuse de municipalitate în ultimii ani. Principalul argument adus împotriva proiectului este că pasajul nu va face decât să atragă și mai mult trafic în nordul Capitalei, descurajând transportul public și în plus va crea dificultăți pentru deplasarea pietonilor, argumente reiterate acum de reprezentanţii OAR. De asemenea, opozanţii proiectului consideră că acesta va distruge spațiile verzi de pe Bd. Kiseleff, va spori poluarea în zonă și va fi doar un alt șantier rămas neterminat pe harta Capitalei, potrivit B365.ro

Reprezentanţii OAR accentuează asemănarea Bd. Kiseleff, din punct de vedere istoric, cu alte artere istorice europene (foto) precum Champs-Elysees - Paris, The Mall - Londra, Siegesalee - Berlin sau Andrassy Avenue - Budapesta. Arhitecţii evidenţiază faptul că deşi sunt probleme de circulaţie şi pe bulevardele occidentale, aici nu s-a pus niciodată problema construcţiei unor pasaje rutiere, având în vedere că valoarea lor istorico-simbolică ar exclude astfel de intervenţii.

¨Pozitionarea asimetrica a rampei pasaiului si, mai ales, defrisarea masiva a vegetatiei inalte situate intre Strandului Tlneretului si Piata Presei Libere, perturba in mod grav inceputul arterei si ii destabilizeaza profilul spatial ireversibil. Pe o lungime de cateva sute de melri, Soseaua Kiseleff va mutilata¨- OAR

În plus, reprezentanţii OAR susţin că Primaria Municipiului Bucuresti nu a acceptat nici una din obiectiile venite din partea organzaţiei sau a publicului în cadrul şedinţei publice. Astfel, organizaţia arhitecţilor susţine că PMB are o atitudine ostilă în dezbaterea cu publicul şi dovedeste că nu are nici o disponibilitate pentru dialog, scriu reprezentanţii OAR într-un comunicat remis B365.ro, semnat de preşedintele Mircea Ochinciuc.

Puteţi citi aici, integral, motivaţia OAR pentru poziţia negativă vizavi de proiectul Pasajului de la Piaţa Presei Libere, motivaţie ce se bazează pe raţiuni de trafic, valoare simbolico-istorică, distrugere a mediului şi a spaţiilor pietonale.

PUZ Piaţa Presei Libere va fi supus aprobării CGMB în şedinţa de miercuri, 28 august. Dacă decizia consilierilor va fi favorabilă pentru documentul de urbanism, lucrările la pasaj vor putea începe cât de curând, având în vedere că Primaria Capitalei a facut deja licitatie pentru construirea Pasajului rutier de la Casa Presei încă de acum 2 ani. Contractul in valoare de circa 18 milioane de euro fiind atribuit consortiului SC Apolodor Demolari, Eurovia Construct International, TEHCON & Edilitare si Infrastructura si SC Consitrans SRL, pe 8 mai 2011.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ