Patru universități românești, în topul celor mai bune 800 la nivel mondial

| 10 sep, 2013

Patru universităţi din România sunt prezente în Clasamentul Internaţional al Universităţilor 2013 (QS World University Rankings) care a fost publicat astăzi. Prima instituţie de învăţământ superior românească inclusă în top 800 mondial este Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi care se clasează pe locuri între 700-800.

Faţă de rezultatele de anul trecut, cele patru universităţi din România au căzut 100 de poziţii în clasamentul internaţional, scrie hotnews.

Universităţile din România incluse în Clasamentul Internaţional al Universităţilor 2013 sunt:

- Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (701+)

- Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (701+)

- Universitatea din Bucureşti (701+)

- Universitatea de Vest din Timişoara (701+)

Toate cele patru universităţi au fost incluse în top şi anul trecut, însă atunci se clasau pe locuri între 600-700.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este prima clasată în acest top, urmată de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara. Amintim că primele trei universităţi au fost clasificate în urmă cu doi ani în România, în primul clasament de acest gen din ţară, ca fiind primele din cea mai importantă categorie valorică - Universităţi de Cercetare Avansată şi Educaţie. Universitatea de Vest din Timişoara este prima din a doua grupă valorică - Universităţi de Educaţie şi Cercetare Ştiinţifică.

Coordonatorul departamentului de cercetare QS, Ben Sowter, spune că "Motivele căderii universităţilor româneşti sunt scăderea numarului de citări ale lucrărilor academice, scăderea numărului de cadre universitare şi de studenţi internaţionali".

În ceea ce priveşte evaluarea din partea companiilor angajatoare, "Universiateta din Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au înregistrat o dinamică pozitivă", a precizat coordonatorul departamentului de cercetare din cadrul QS.

Indicatorii care stau la baza clasamentului

Clasamentul Internaţional al Universităţilor realizat de QS - The QS World University Rankings - este un clasament anual al celor mai bune universităţi din lume. Clasamentul realizat în acest an cuprinde 100 de universităţi în plus faţă de anul trecut (astfel s-a ajuns la top 800), cu 76 de ţări reprezentate.

Clasamentul este realizat pe baza a patru indicatori cheie:

- cercetarea academică

- calitatea predării

- angajabilitatea absolvenţilor

- gradul de internaţionalizare

Topul este realizat de QS pe baza reputaţiei academice (40%), reputaţiei în rândul angajatorilor (10%), raportului între numărul de studenţi şi corpul didactic (20%), numărului de lucrări academice listate în publicaţii de specialitate (20%), numărului cadrelor didactice internaţionale (5%), numărului studenţilor internaţionali (5%).

Top 800 universităţi din lume: Pe locul I se afla MIT

La nivel global, MIT (Massachusetts Institute of Technology din SUA) rămâne în continuare în fruntea clasamentului, la fel ca anul trecut, având scor maxim. Pe locul al II-lea se află Harvard University - SUA (care anul trecut era pe locul trei), iar pe locul al III-lea este University of Cambridge din Marea Britanie (anul trecut aflat pe poziţia a doua).

În Europa Centrală şi de Est, Rusia domină în continuare poziţiile, cu 11 universităţi în top 20 regional.

Topul este realizat de QS Intelligence Unit împreună cu un grup de profesori şi cercetători. Pe lângă date statistice referitoare la cercetare şi procesul de predare, clasamentul universităţilor realizat de QS include sondaje bazate pe opiniile a 62.094 de cadre universitare (QS Global Academic Survey) şi 27.957 angajatori (QS Global Employer Survey).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 sep, 2013
Mihai
Invatamantul in Romania
Dupa 1990 ne tot laudam ce invatamant performant are Romania, aceasta datorita catorva olimpici din licee care castiga olimpiade internationale, insa acestia pleaca la universitatile straine dupa terminarea liceului, astfel ca in timp ce Romania ramane cu medaliile la olimpiade ... tarile straine raman cu studentii cei mai buni, cu recunoasterea ca au cele mai bune universitati si cu cele mai bune rezultate in proiecte si cercetari.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ