Pensiile sociale vor fi majorate din 2015. Ponta: Indiferent ce se întâmplă, nu vom tăia nicio pensie

| 13 oct, 2014

Ministrul Muncii Rovana Plumb a anunţat la România TV că pensiile sociale vor creşte cu 5% din 2015. Premierul Victor Ponta a salutat creşterea pensiilor sociale, dar a subliniat că cel mai important obiectiv al Guvernului este ca, în România, să se ajungă la un numărul cel puţin egal între de salariaţi şi pensionari.

"Faptul că avem încasări mai mari la bugetul de stat şi faptul că am creat mai multe locuri de muncă ne permit să avem, în 2015, o majorare a pensiilor sociale puţin mai mare decât coeficientul care rezultă din aplicarea formulei prevăzută în lege. Noi estimăm că majorarea va fi de 5%. Calculele ne dau 4,5%, însă ne permitem să avem o majorare", a declarat ministrul Muncii Rovana Plumb.

Mai mult, oficialul a precizat că Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe vrea să găsească o modalitatea prin care majorarea să fie chiar mai mare de 5%. "Pensiile mici vor fi şi ele supuse aceleiaşi majorări cu 5% pentru anul 2015, dar vrem mai mult. Pentru cei care au pensiile până la 350 de lei şi de la 350 de lei în sus, 450 de lei, 500 de lei, vrem să găsim împreună cu Ministerul de Finanţe posibilitatea de a face o majorare mai mare decât 5%.

Depinde acum dacă vom putea face deodată sau prin aplicarea unei singure măsuri, să ajungem la majorarea celor care sunt acum la 350 de lei la 500 de lei sau facem în etape: 400 de lei, 450 de lei, asta în funcţie de cum vom definitiva cu Ministerul de Finanţe şi ce sume vom avea la bugetul de stat. Este clar că atunci când vorbim de pensia socială de 350 de lei are o componentă bugetară importantă", a conchis Rovana Plumb.

Premierul Victor Ponta a salutat creşterea pensiilor sociale din 2015, dar a subliniat că cel mai important obiectiv al Guvernului este ca, în România, să se ajungă la un numărul cel puţin egal între de salariaţi şi pensionari.

"Dincolo de cât putem să dăm, 4,5%-5%, cred că cel mai important obiectiv, care nu se poate realiza în doi ani, se poate realiza într-un termen de 5-7-10 ani, a fost ceea ce îşi dorea toată lumea sau orice Guvern în România, să începem să ajungem la un număr de salariaţi cu contracte de muncă cel puţin egal cu numărul beneficiarilor de pensii. La sfârşitul lui 2014, toţi cei care sunt înregistraţi cu contracte de muncă este undeva la peste 5,2 milioane, iar numărul pensionarilor este tot undeva la 5,2-5,3 milioane, pentru că nu au mai fost acele valuri de pensionări anticipate, care au fost legitime în momentele de restructurare economică, nu am mai făcut restructurări în administraţie, în special sănătate şi educaţie. Deci, obiectivul fundamental este acesta: cu cât reuşim să inversăm acest raport, atunci orice creştere o vom putea calcula mai mult", a declarat Victor Ponta la România TV.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ