Traian Băsescu, acuzații pentru Teodor Meleșcanu: O mare DECEPŢIE ca şef al SIE

| 14 oct, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seara, că Teodor Meleşcanu a fost o mare decepţie ca şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), acuzându-l că a fost nesincer în relaţia cu şeful statului.

"Pentru mine, Meleşcanu a fost o mare decepţie ca şef al SIE, a făcut politică. Nu aşa am vrut eu serviciile şi nu aşa i-am vrut pe şefii serviciilor secrete. (...) E primul caz, e caz unic, nici nu e în spiritul serviciilor să nu aibă sinceritate totală în relaţia cu preşedintele", a spus Băsescu la Realitatea TV. 

Preşedintele a afirmat că Meleşcanu a acţionat politic atunci când a iniţiat o hotărâre de Guvern ce conţinea un articol prin care ofiţerii acoperiţi erau protejaţi şi după ce nu mai erau activi. "Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Deci un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în el, în domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând în mod nedrept serviciul într-o acţiune politică, de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat ale SIE, le-a pus într-un monitor oficial, de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti", a spus Băsescu. 

El i-a reproşat fostului şef al SIE şi faptul că a refuzat să-i comunice dacă printre membrii Guvernului sunt ofiţeri acoperiţi, prevalându-se de prevederile articolului pe care îl introdusese în hotărârea de Guvern. "După ce am aşteptat un timp, am deschis o corespondenţă oficială cu domnul director Meleşcanu. L-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi şi mi-a răspuns exact cu articolul din Hotărârea de Guvern, că e secret de stat, neţinând cont de faptul că, în conformitate cu legea din momentul validării, preşedintele are acces la orice secret de stat. (...) Acum s-a creat un precedent uriaş, în care preşedintele întreabă un serviciu de informaţii, cere o informaţie nu despre lista de acoperiţi, despre membrii Guvernului (...) Cred că este prima dată când un şef de stat al României cere informaţii unui serviciu de informaţii, serviciul o are şi refuză să o dea preşedintelui", a mai spus Băsescu. 

El a mai adăugat că ulterior nu a mai avut încredere în informaţiile furnizate de Teodor Meleşcanu şi a colaborat direct cu subalternii acestuia, "de la adjunct în jos".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ