Percheziții DNA la Primăria Șelimbăr. Ancheta vizează retrocedări ilegale de peste 114 milioane euro UPDATE

| 14 oct, 09:26

Procurorii DNA efectuează miercuri percheziții la Primăria Șelimbăr și la Oficiul de Cadastru Sibiu, iar ancheta vizează retrocedări ilegale de suprafețe de teren, în valoare de peste 114 milioane euro, au declarat  surse judiciare.

UPDATE Primarul comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, şi apropiaţii acestuia, membri ai grupului infracţional constituit de edil, ar fi modificat şi falsificat documente de punere în posesie, astfel ca, prin interpuşi, să devină proprietari ai terenurilor aflate în zona comercială sau cea de centură a oraşului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la preţuri foarte mari, au declarat surse judiciare citate de Agerpres.

Potrivit acestora, Maricuţa, care deţine din anul 2000 funcţia de primar al comunei Şelimbăr, ar fi constituit împreună cu persoane din primărie care deţin funcţii de secretar, responsabili cadastru sau consilieri locali, o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea respectivelor terenuri unor investitori la preţ mare.

Astfel, primarul de la Şelimbăr şi alte două persoane membre ale grupului infracţional ar fi modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca, prin interpuşi, să devină proprietari ai acelor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a oraşului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la preţuri foarte mari, spun sursele citate.

Conform surselor, membrii grupului ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţe mari de teren pe care aceştia, în frunte cu primarul Maricuţa, le-au determinat să renunţe la dreptul lor pentru sume derizorii.

"Sătule de drumuri fără rezultat sau ameninţate cu acordarea de despăgubiri infime, (...) aceste persoane au fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului şi celorlalţi membri din grupul infracţional. Astfel, Melniciuc Maria (membră a comisiei comunale pentru Legea 18/1991- n.r.) s-a ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite în fapt în 1991 (...) astfel încât terenul obţinut în asemenea manieră să fie însumat într-un bloc compact, într-o zonă cu valoare mare (ex: centura oraşului, zona comercială). Odată eliberat titlul de proprietate, acesta era vândut unui alt membru al grupării, pentru ca ulterior să facă obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma. Ajuns în final în posesia numiţilor Iuga Ioan (fost consilier personal al primarului- n.r.) şi Droc Emilian Petru, acesta era vândut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri în zonă, centre comerciale", spun sursele judiciare.

Pentru valorificarea terenurilor, Daniel Maricuţa şi Elena Scumpu, care aveau atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie, indicau potenţialilor investitori să cumpere teren deţinut de Ioan Iuga, la un preţ peste cel al pieţei, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei. În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, primarul ar fi dispus ca certificatele fiscale pentru aceştia din urmă să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire, susţin sursele citate.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii mai multor fapte penale, între care constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi spălare de bani, în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la peste 114 milioane de euro.

 

Potrivit DNA, în cauză sunt implicați primari, avocați, notari, oameni de afaceri și membri ai comisiei de retrocedare.

DNA a anunțat miercuri că procurorii efectuează percheziții în 61 de locații situate în județele Sibiu, Brașov, Ilfov și Neamț, din care două sunt sediile unor instituții publice, într-un dosar de fapte de corupție comise în perioada 2005 — 2015.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Alba efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2005 — 2015.

În cursul zilei de 14 octombrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se desfășoară percheziții domiciliare în 61 de locații situate în județele Sibiu, Brașov, Ilfov și Neamț, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", se arată în comunicatul DNA transmis AGERPRES.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ