Victor Ponta: CCR să nu mai fie o instanţă de drept comun

| 25 apr, 2013

Premierul Victor Ponta vrea ca instituţia Curţii Constituţionale să redevină o instanţă supremă, finală, care să se ocupe de marile probleme constituţionale, şi nu o instanţă de drept comun. Schimbarea, spune Ponta, să se facă până în 2016, când urmează să fie numiţi viitorii judecători ai CCR.

"CCR a ajuns să funcţioneze ca o instanţă de drept comun, care în fiecare zi are nu ştiu câte cauze pe rol şi cred că nu acesta este scopul şi ideea existenţei CCR. (...) Îmi doresc o discuţie cu membrii actuali, prin care să revenim la ideea iniţială a CCR - acea structură supremă, finală a marilor probleme constituţionale, şi nu o instanţă comună', a afirmat Ponta.

Premierul a menţionat şi că vor trebui discutate din nou criteriile de selectare a judecătorilor CCR.

"Nu ştiu dacă ar trebui pus în Constituţie sau în legea organică criteriile de selecţie a judecătorilor la CCR, dacă este nevoie să restrângem aria de selecţie la magistraţi, la judecători de la Înalta Curte sau dacă lăsăm, cum este acum, preşedintelui şi Parlamentului posibilitatea de a numi din orice zonă a societăţii, doar pe baza acelor criterii de vechime. E o decizie pe care putem să o luăm numai în baza consultărilor. În 2016 vor fi numiţi viitorii judecători, deci avem timp să găsim o soluţie bună', a spus Ponta.

Revizuirea Constituţiei ar întări independenţa autorităţii judecătoreşti

Prim-ministrul consideră anul 2013 drept un context politic şi social optim pentru revizuirea Constituţiei, care să întărească independenţa autorităţii judecătoreşti.

Premierul a precizat totodată că modificările propuse în cadrul procesului de revizuire a Constituţiei nu privesc structura acesteia, ci mai degrabă reprezintă "un reglaj fin al unora dintre prevederile constituţionale,care să ne permită în următoarea perioadă să nu mai mergem în fiecare zi la CCR să ne lămurească ce vrea să spună Constituţia".

Ponta a adăugat că în domeniul autorităţii judecătoreşti ar trebui să fie operate cât mai puţine schimbări, în timp ce  iniţiativa trebuie să vină nu din lumea politică, ci din partea celor care se ocupă de acest domeniu.

Declaraţiile au fost făcute în timpul dezbaterii 'Statutul magistratului şi independenţa justiţiei', organizată de Forumul Constituţional în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ