Tiberiu Niţu dă din nou examen la CSM

| 08 mai, 2013

Tiberiu Niţu, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru dau din nou examen în faţa Consiliului Superior al Magistraturii pentru şefia Parchetului General. În urma interviului de azi de la CSM şi a proiectelor de management propuse, CSM va da vineri, 10, mai avizul consultativ, către preşedintele ţării.

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (PICCJ), susţine din nou interviul în faţa Consiliului Superior al Magistraturii.

"Este nevoie de o reglementare, de crearea unei metodologii, un ghid în materie de management în Ministerul Public. Sunt foarte mulţi colegi tineri care promovează într-o funcţie de conducere. Ieri soluţionau dosare şi azi ajung să conducă un colectiv. A fi prim-procuror presupune să lucrezi cu alţi procurori, oameni cu personalitate. Trebuie sa învăţăm", a declarat Tiberiu Niţu.

Candidatul pentru funcţia de procuror general a remarcat o vulnerabilitate a sistemului, respectiv eficiacitatea redusă. "A scăzut numărul inculpaţilor trimişi în judecată. N-a scăzut mult, nu este o cifra alarmantă, dar trebuie evidenţiat. Aş dori să aflu cum reuşeşte un procuror din Franţa să soluţioneze 2.000 de dosare pe an. În Germania, Italia se soluţionează peste 1.000-2.000 de dosare".

El a mai adăugat că activitatea CSM-ului este strâns legată de activitatea Poliţiei, astfel că se urmăreşte înfiinţarea unei direcţii a Poliţiei Judiciare ce va avea aceeaşi competenţă teritorială ca Parchetul şi să facă doar acte de cercetare penală.

Niţu a susţinut în faţa membrilor CSM că faţă de primul interviu a îmbunătăţit proiectul şi a aprofundat problemele discutate în cadrul interviului. "Mi le-am însuşit în proiect si voi încerca să le dezvolt împreună cu dumneavoastră. Nu-mi propun nimic de unul singur. Toţi procurorii din România suntem o echipă".

După Tiberiu Niţu va fi audiat, de la ora 11.30, Bogdan Licu, candidat pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general. Ultimul care va ajunge miercuri în faţa membrilor Secţiei pentru procurori este Codruţ Olaru, propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general, acesta urmând să îşi prezinte proiectul de management de la 14.15.

Premierul Victor Ponta i-a propus în 3 aprilie, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, pe Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general şi pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general.

Avizele în cazul celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT vor fi transmise de CSM Ministerului Justiţiei în 10 mai. Numirile sunt efectuate de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ