Procurorii propuși la șefia Parchetelor și-au prezentat proiectele

| 07 mai, 2013

Un act de justiție predictibil, o conducere democratică și combaterea corupției sunt printre propunerile prezentate astăzi de procurorii nominalizați pentru șefia Parchetelor.

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României

Tiberiu Nițu prezintă în proiectul său managerial o serie de obiective ce vor putea fi realizate în următorii ani, printre care îmbunătăţirea alocării resurselor umane şi repartizarea echilibrată a volumului de muncă, un act de justiţie predictibil, o mai bună organizare a parchetelor, metodologii şi proceduri unitare de lucru.

În opinia lui Niţu, vulnerabilităţile Ministerului Public ar fi: resursele umane şi volumul de muncă, eficacitatea redusă a sistemului, lipsa de omogenitate în exercitarea actului de conducere, inconsecvenţa jurisprudenţei, inexistenţa unor metodologii, proceduri unitare, precum şi a unei standardizări în desfăşurarea unor activităţi, perspectiva uzurii echipamentelor IT.

El propune o serie de obiective ce ar putea fi realizate în următorii ani şi anume: îmbunătăţirea alocării resurselor umane şi repartizarea echilibrată a volumului de muncă, creşterea eficacităţii activităţii, act de conducere omogen, un act de justiţie predictibil, o mai bună organizare a parchetelor, metodologii şi proceduri unitare de lucru, tehnologie avansată.

”În ciuda faptului că sistemului Ministerului Public îi este caracteristică indivizibilitatea (unitatea) acţiunii, apreciem că nu există o omogenitate în exercitarea actului de conducere, ce îşi are explicaţia într-o interpretare diferită a prevederilor legale”, a mai spus Nițu.

Bogdan Licu, propus pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României

Bogdan Licu promite să adopte un stil de conducere democratic şi să stimuleze capacitatea creativă a subordonaţilor.

”Cerinţele impuse de implementarea măsurilor pentru reforma justiţiei şi de îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi au determinat ca procurorii să lucreze sub presiunea termenelor şi a rezultatelor, a mijloacelor media şi a opiniei publice, aceasta în condiţiile în care activitatea de combatere a infracţionalităţii este greu cuantificabilă, iar rezultatele obţinute sunt deseori contestate şi rareori apreciate”, precizează Licu, în proiectul său managerial.

El a precizat că îşi doreşte o implicare cat mai mare a procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel la nivelul 'managementului de top' al Ministerului Public.

Printre disfuncţionalităţile identificate se află şi lipsa unei echipe manageriale extinse la nivelul PÎCCJ, problemă pentru care Licu prezintă următoarele măsuri ce pot fi luate: efectuarea propunerilor de competenţa procurorului general al PÎCCJ pentru ocuparea prin numire a tuturor funcţiilor de procuror şef serviciu şi procuror şef birou din cadrul PÎCCJ; constituirea şi consolidarea spiritului de echipă şi a colaborării în cadrul echipei manageriale; antrenarea întregii echipe, prin motivarea corespunzătoare, în special morală, a membrilor echipei de conducere.

Codruţ Olaru, propus pentru funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă ÎCCJ

Printre priorităţile imediate ale lui Olaru se numără acordarea iniţiativei legislative pentru Ministerul Public. ”Această prioritate trebuie realizată de îndată, în contextul în care Ministerul Public este chemat să pună în practică dispoziţiile penale şi civile ale forului legislativ, dar nu are posibilitatea iniţierii directe a unor proiecte de legi”, a menționat procurorul.

În opinia sa, o altă prioritate imediată ce trebuie asumată de Ministerul Public este îndeplinirea condiţionalităţilor ce revin MP prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare în principal, pentru continuarea şi consolidarea activităţii de combatere corupţiei.

Olaru consideră că mesajul care trebuie transmis şi dovedit societăţii româneşti este acela că procurorul nu este un adversar al societăţii, ci dimpotrivă, că este un factor de echilibru, iar acţiunile sale, care de multe ori pot genera un disconfort individual pentru cei cercetaţi, sunt necesare şi eficiente. ”În mod obligatoriu, în toate cazurile, activităţile de mediatizare trebuie realizate cu protejarea demnităţii umane a celor cercetaţi”, subliniază procurorul.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ