UPDATE Kovesi, Bica şi Hosu, audiate la CSM pentru şefia DNA şi DIICOT

| 09 mai, 2013

Laura Codruţa Kovesi, Alina Bica şi Elena Hosu, propuse pentru şefia DNA şi DIICOT, susţin, astăzi, interviurile în faţa membrilor CSM.

UPDATE 14:30 "Trebuie să analizăm dacă un procuror cunoaşte ceea ce  investighează, dacă ştie ceea ce doreşte. În cazul infracţiunilor economico-financiare, iţi poţi da seama că un procuror nu ştie ce caută, din modul în care formulează obiectivele", a spus Bica.

Ea a adăugat că "Procurorii ar trebui să fie mai fermi în raport cu Poliţia Judiciară".

Bica afirmă că pregătirea profesională continuă a procurorilor este extrem de importantă. "Cred că ar trebui regândit modul în care Institutul Naţional al Magistraturii întocmeşte programul de pregătire a procurorilor", a spus ea.

UPDATE 14:00 Alina Bica, propusă la şefia DIICOT, este audiată la CSM.

"Consider ca este o provocare şi o onoare pentru orice procuror să ajungă în postura de a conduce o structură precum DIICOT. Proiectul meu prezintă o viziune prin care să se consolideze, să se evalueze şi să se reformeze DIICOT astfel încât şi pe viitor să avem de-a face cu o structură elastică şi dinamică", a spus Bica. 

UPDATE 12:00 Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat azi, la CSM, că Laura Kovesi are capacitatea de a continua activitatea pozitivă a DNA şi de a face echipă cu ceilalţi candidaţi propuşi.

"Doamna Kovesi nu cred că mai are nevoie de prezentări. O cunoaştere foarte bună a problemelor sistemului, o prezentare consolidată, atât pe problematica internă, cât şi din perspectiva activităţii din ultimul timp la Bruxelles. Deci nu am niciun fel de, să spunem, emoţii, că lucrurile nu vor fi gestionate decât foarte bine şi de aici încolo", a spus Cazanciuc, după audierea lui Kovesi.

În opinia sa, Kovesi poate fi considerată din interiorul DNA, deoarece ea a coordonat această structură în calitate de procuror general.

UPDATE 11:00 După încheierea audierii de la CSM, Laura Kovesi a declarat că se va consulta, dacă va fi cazul, cu fostul procuror-şef al instituţiei Daniel Morar.

"Sigur, dacă vor fi situaţii care să impună acest lucru mă voi consulta, aşa cum am avut relaţii extrem de bune şi cu toţi foştii procurori generali ai României. Dacă va fi cazul mă voi consulta şi cu persoane care au ocupat de-a lungul timpului funcţii de conducere la DNA", a spus Kovesi.

Întrebată dacă a negociat sau a discutat cu premierul Victor Ponta sau cu preşedintele Traian Băsescu pe tema nominalizării sale la funcţia de procuror şef al DNA, Kovesi a răspuns că a fost consultată "cu privire la eventuala acceptare a unei nominalizări la această funcţie de persoane care au atribuţii în procedura de numire a procurorului şef al DNA".

UPDATE 10:10 Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, i-a adresat o întrebare lui Kovesi: "Într-un raport al Băncii Mondiale se menţionează că rata de condamnări a DNA este de circa 90%. Este un punct tare, sau o vulnerabilitate?"

Kovesi a răspuns că, dacă ar raporta acest procent, de 10% de achitări,  la rata europeană, "atunci nu este foarte ridicat. Dacă raportez acest procent la celelalte unităţi de parchet unde procentul de achitări este 2-3%, atunci da, e un procent ridicat. Dar dacă privim specificul şi complexitatea infracţiunilor, atunci nu cred că este o cifră îngrijorătoare".

Ea a adăugat că "de foarte multe ori probatoriul a fost modificat prin noi expertize sau noi martori. Dar având în vedere complexitatea şi specificul infracţiunii, nu aş spune că procentul este înrijorător. Dacă ne raportam la media europeană, de 75% condamnări, nu avem de-a face cu un procent rău".

UPDATE 10:00 Laura Codruţa Kovesi, propusă la conducerea DNA, şi-a început prezentarea. Ea vorbeşte despre priorităţile pe care le va avea dacă va fi numită în funcţie. Între acestea,  abordarea şi mai puternică a infracţiunilor de spălare de bani şi aplicarea confiscării extinse, precum şi dezvoltarea şi implementarea strategiilor locale anticoprupţie.

O altă prioritatea a lui Kovesi este îmbunătăţirea comunicării cu mass-media. "Facilitarea accesului mass-media la informaţiile de interes public din activitatea procurorilor este o condiţie obligatorie pentru creşterea încrederii cetăţenilor in justitie.  Este extrem de important o activitate transparenta. De cele mai multe ori cetăţeanul îşi ia informaţiile din mass-media", a spus Kovesi.

Calendarul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM s-a modificat, astfel încât tot astăzi, după audierea lui Kovesi, Hosu şi Bica, Secţia se va pronunţa asupra avizelor referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor.

Hotărârile Secţiei pentru procurori a CSM vor fi motivate şi transmise Ministerului Justiţiei în cursul zilei de mâine.

Ieri, au fost audiaţi la CSM Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, propus ca prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propunerea pentru adjunct al procurorului general. 

Luna trecută, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a propunerilor pentru funcţiile de conducere la PÎCCJ, DNA ŞI DIICOT. Potrivit calendarului aprobat, în perioada 10 - 30 aprilie au fost puse în dezbatere publică proiectele de management şi s-au derulat verificările asupra candidaturilor.

Conform legii,  "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ