Ponta continuă depolitizarea: Mișu Negrițoiu propus la șefia ASF

| 27 mar, 2014

Scandalul declanșat recent în jurul ASF se apropie cu pași repezi de o rezolvare, prin aducerea în fruntea ASF a lui Mișu Negrițoiu, propunerea premierului Victor Ponta.

Controversata instituție a intrat în vizorul presei, pe tema unor așa-zise ”dezvăluiri” legate de salariile colosale ale conducerii instituției. Ca de obicei, în România adevărul nu este nici măcar la mijloc, ci în cu totul altă parte. S-a vorbit de ”mafia” din ASF, de care ar fi responsabil Rușanu, dar nu s-a vorbit de deranjul provocat de cel care a și fost reținut între timp de DNA, prin controalele și constatarea situației cel puțin ciudate de la Astra. Ori Astra înseamnă omul de afaceri Adamescu și de aici firele duc direct spre Traian Băsescu. S-a mai vorbit de salarizarea și de primele de la ASF. Salariile de la ASF sunt cu adevărat nesimțite, enorme și imorale, dar nu ilegale! Trebuie subliniat că ASF nu sifonează bani publici, fiind o instituție care funcționează din cotizațiile societăților supravegheate. Să nu uităm că, atunci când anul trecut Victor Ponta a cerut suprataxarea unor salarii, Antonescu s-a pus contra...Chiar și așa, o schimbare în atitudinea factorilor de decizie există și este vizibilă. S-a cerut returnarea acestor prime nejustificate, încasate la ASF în 2013.

Am putea spune că este o inițiativă politicianistă din partea reprezentanților partidelor aflate la putere, care vor să pară altfel. Dar chestia surprinzătoare este că această returnare solicitată de social-democrați se și întâmplă, deși – așa cum ziceam mai sus – nu există o bază legală, constrângătoare. Nu același lucru se poate spune și despre oamenii regimului PDL-Băsescu, care au adunat cu două mâini în mandatele trecute chiar și sume de trei ori mai mari.

Oare de ce toți aceia care fac acest tapaj enorm despre salariile lui Rușanu, n-au fost scandalizați și de salarizările colosale umflate de oamenii lui Băsescu, care au belferit-o e vremea aceea, la șefia CSA sau CNVM? Aceștia au închis convenabil ochii la salariul de peste 150.000 de euro / 2 luni pe care îl lua omul președintelui priponit în fruntea CSA, sau la câștigul de peste 64.000 de euro / 2 luni al secretarei lui Boc, propulsată cu entuziasm la CNVM.
Poate că nu e prea târziu ca și oamenii lui Băsescu să ridice mânușa aruncată de social-democrați și să returneze sumele nesimțite umflate cu sacii la CSA și CNVM. Șefimea acestor organisme, numită de Băsescu și Boc, ar trebui și ea să înapoieze sumele nesimțite, mult peste cele de la ASF, pentru care nu le-a bătut nimeni obrazul în trecut!

Provocarea lansată de social-democrații lui Ponta este cât se poate de schisă și, mai ales în context electoral, constrângătoare. Numai că oamenii lui Băsescu, dedulciți pe vremuri la sejururi costisitoare pe Coasta de Azur, este prea puțin probabil să accepte prețul pipărat al convertirii la populismul și demagogia popularilor. Probabil că mulți dintre cei vizați, membri de frunte ai elitelor portocalii, acum regretă sincer lipsa de inspirație a propagandiștilor care au zgândărit acest subiect, în condițiile în care salarizările acordate de Boc-Băsescu erau triple și asta în contextul crizei care demola în acea perioadă infrastructura economică.

Revenind la ASF, returnarea primelor pe 2013 va rezolva o parte a problemei, legată de imagine mai degrabă. Dincolo de acest aspect, propunerea lui Mișu Negrițoiu, făcută de Victor Ponta este inspirată. Răspunderea este mare iar la conducerea ASF este nevoie de un specialist, o autoritate unanim recunoscută din punct de vedere profesional. Propunerea lui Mișu Negrițoiu la ASF este în mod evident o continuare a depolitizării inițiate de premierul Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 mar, 2014
berenger
depolitizare? unde?
vorbim de un fost ministru în guvernul văcăroiu, de un fost consilier a lui iliescu, de un fost parlamentar pdsr. când îi iei pe oameni de proști, de regulă nu faci decât să-ți exhibi propria prostie.
27 mar, 2014
goPonta4President
in sfarsit,revin specialistii...
După absolvirea facultății, lucrează între anii 1973-1990 ca economist în comerțul exterior la ILEXIM, Arpimex și Ministerul Comerțului Exterior. Repartizat inițial la ILEXIM, o întreprindere care exporta mic mobilier și artizanat mai ales în Germania, a avut prilejul să călătorească în străinătate și a urmat în parale și dreptul la fără frecvență.

Transferat în cadrul Departamentului de analiză economică de la Ministerul Comerțului Exterior, a fost numit în anul 1982 ca înlocuitor temporar al șefului Agenției economice românești din New York, apoi al șefului Biroului comercial din Los Angeles. În anul 1984, devine atașat olimpic al României la Jocurile Olimpice de Vară de la Los Angeles. După revenirea în țară, susține un examen de promovare pentru rangul de consilier II, după care obține o bursă GATT de patru luni la Geneva.

În anul 1985, este numit în funcția de director la întreprinderea Arpexim, care se ocupa cu exportul și importul de pielărie și încălțăminte (fosta fabrică de tabăcărie Dâmbovița), dar a fost înlocuit din funcția după o perioadă scurtă, apoi reinstalat imediat după 22 decembrie 1989 de comitetul revoluționar din întreprindere.
Parlamentar PSD 1996-2000..
Experienta bancara...

Întrebat de presă dacă a colaborat cu Securitatea, Mișu Negrițoiu a răspuns: „O, în nici un caz. I-au zis unii lui Voiculescu că toți cei care au lucrat în comerțul exterior ar fi colaborat cu Securitatea. Dar diferența e că numai el a ajuns miliardar“

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ