Ponta, despre aderarea României la zona euro

| 08 apr, 14:23

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după întâlnirea cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro și dialog social, că ultimii trei ani dau "curaj și optimism" României că își poate atinge obiectivul de aderare la zona euro.

"Un obiectiv ambițios, care presupune eforturi susținute și care va implica instituțiile publice, guvernatorul Băncii Naționale, președintele României, Guvernul, Parlamentul, dar și un efort al întregii societăți românești, un efort pe zona economică și socială, pentru ca România să fie capabilă cu adevărat să fie un membru puternic al zonei euro și să aibă o economie capabilă să reziste la competiția din zona euro. Ultimii trei ani ne dau curaj și optimism că putem să îndeplinim acest obiectiv", a declarat premierul Ponta, la Palatul Victoria.

El a asigurat Comisia Europeană și toți partenerii internaționali că guvernul pe care-l conduce se angajează să respecte toate obligațiile privind aderarea la zona euro și a arătat că acestea, "până la urmă", sunt în favoarea României, fiind obligații care țin de echilibrul bugetar, de alocarea tuturor stimulentelor pentru creștere economică într-un mod rațional și de politici macroeconomice pe termen mediu și lung.

"Și vreau să asigur și partenerii noștri europeni și societatea românească, fiecare măsură pe care am luat-o a fost o măsură sustenabilă și o măsură de natură să sprijine dezvoltarea echilibrată a României", a declarat premierul.

Ponta a menționat în context reducerea contribuțiilor de asigurări sociale, dar și anunțata măsură a reducerii TVA la toate produsele agro-alimentare la 9%, de la 1 iunie.

"Toate măsurile pe care le vom lua în continuare, în cadrul noului Cod fiscal, a celorlalte politici economice, vor ține cont de realitate și de sustenabilitatea acestora.La fel de adevărat este, însă, că România, chiar și cu o medie de 3% creștere economică, o medie foarte bună raportată la restul UE, este departe de a atinge standardele economice și sociale medii ale Europei. Deci, noi trebuie să mergem cu viteză mai mare pentru a recupera aceste decalaje.(...) România nu trebuie să mai ajungă niciodată în situația din 2010-2011.(...) Este o situație pe care trebuie să o evităm și pe care putem să o evităm, luând măsuri atente, sustenabile și bine gândite. Din acest punct de vedere, cred că trendul pozitiv al economiei românești poate să continue într-un ritm susținut și că obiectivul nostru de aderare la zona euro, așa ambițios cum este, poate fi atins printr-o bună colaborare, în primul rând cu instituțiile europene (...) și printr-o bună colaborare la nivel național, între toți factorii decizionali și toți reprezentanții societății", a mai declarat premierul Victor Ponta.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro și dialog social, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că a prezentat premierului Victor Ponta o serie de îngrijorări legate de intenția Guvernului de a modifica Codul Fiscal și de a reduce substanțial TVA.

"În opinia comisiei, această măsură va avea un efect fiscal substanțial negativ. De asemenea, măsura nu e în concordanță cu recomandarea generală a comisiei în ceea ce privește politica de taxe. Noi recomandăm să se meargă pe ușurarea poverii fiscale asupra muncii și, în special, a muncii slab plătite, și nu asupra unor taxe cu impact direct în creșterea economică și în consum', a afirmat Dombrovskis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ