PONTA: Propunem Parlamentului un împrumut de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova

| 22 sep, 16:52

Guvernul va propune Parlamentului spre aprobare un proiect de asistenţă financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, a anunţat marţi premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Potrivit premierului, banii ar urma să fie rambursaţi în termen de cinci ani, iar dobânda este în jur de 1,5%.

"Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum din punct de vedere financiar şi bugetar. Până la momentul la care va avea un acord cu instituţiile financiare internaţionale - FMI, CE şi BM - (...) cred că este de datoria şi mai ales este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care putem să spunem (...) 'putem să vă dăm acest împrumut rambursabil în condiţii extrem de avantajoase'. Această asistenţă financiară se va acorda cu o dobândă egală cu cea care este plătită de România în momentul împrumutului pe piaţa internaţională, în jur de 1,5%. România nu pierde, nu câştigă, nu vedem acest lucru ca pe o operaţiune comercială, ca pe o afacere, ci vedem ca pe un ajutor pe care îl dai celui mai apropiat prieten", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean, Valeriu Streleţ, la finalul şedinţei comune a guvernelor celor două ţări. 

Şeful Executivului român a precizat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre acest împrumut, dar şi cu lideri politici, astfel că, în opinia sa, există "o intenţie comună de a aproba acest acord". 

La rândul său, premierul moldovean, Valeriu Streleţ, a susţinut că din acest împrumut ar urma să fie eliberată anul acesta o primă tranşă de 60 de milioane de euro. 

"Republica Moldova nu intenţionează să consume aceşti bani pe domenii neproductive. Noi avem intenţia să reanimăm proiectele investiţionale care au fost temporar suspendate din motivul absenţei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică şi condiţionări de reforme", a explicat premierul Republicii Moldova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ