Porcii de România – pe gustul chinezilor

| 19 noi, 2013

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a confirmat recent faptul că  premierul chinez Li Keqiang va efectua o vizită în România la finele lunii noiembrie, urmând să participe, la Bucureşti, la Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est.

Printre alte probleme, pe agenda Forumului ce va avea loc pe 26 noiembrie la Palatul Parlamentului se află şi semnarea protocoalele prin care firmelor româneşti li se va permite să exporte porcine şi taurine vii pe piaţa chineză. Acest nou acord comercial reprezintă continuarea unui memorandum semnat la începutul lunii septembrie de autorităţile sanitar-veterinare din cele două state şi prin care se autorizau exporturile de carne şi de produse din porc realizate în România.

Exportul de carne românescă de porc înspre piaţa chineză reprezintă o oportunitate pentru ţara noastră. Carnea de porc este considerată o adevărată delicatesă în China, dar costurile ridicate pe care producţia sa le implică au făcut ca, la ora actuală, guvernul chinez să caute surse externe pentru a satisface cererea din ce în ce mai mare de pe piaţă. Faptul că, recent, autorităţile americane au aprobat achiziţionarea a Smithfield Foods, unul din cei mai mari producători de carne de porc din SUA, de către o companie controlată de statul chinez, nu reprezintă decât o dovadă în acest sens.

Desigur, nu putem compara România cu SUA sau cu China, dar interesul pe care autorităţile de la Beijing îl acordă relaţiilor comerciale cu ţara noastră poate fi de natură să ofere zootehniei româneşti o piaţă de desfacere extrem de importantă. Cele două protocoale, cel semnat în luna septembrie şi cel care va fi semnat la finalul acestei luni, reprezintă un rezultat concret al eforturilor depuse în ultima vreme de către cabinetul Ponta de a intra semnificativ şi pe cât mai multe pieţe.

Găsirea unor nişe comerciale de pe urma cărora producătorii şi statul român să aibă beneficii reprezintă o cale prin care ţara noastră îşi poate îmbunătăţi situaţia economică. O astfel de nişă este reprezentată şi de carnea de porc pe care România o poate exporta pe piaţa chineză, iar prezenţa primului ministru al Chinei în România relevă interesul pe care partea chineză îl are în această problemă.

Prezenţa premierul Li Keqiang la Bucureşti are, de asemenea, şi o importanţă politică, constituind un răspuns la vizita pe care Victor Ponta a desfăşurat-o la Beijing în luna iunie. Pe agenda întâlnirilor programate atunci s-au aflat în primul rând probleme economice, iar acordul prin care România poate exporta acum carne de porc în China a constituit unul din rezultatele directe pe care această vizită le-a avut.

Dincolo de caracterul istoric al relaţiilor diplomatice româno-chineze, ceea ce actualul Guvern încearcă să facă este să cimenteze relaţiile economice dintre România şi Regatul de Mijloc, relaţii de pe urma cărora ţara nostră să aibă de câştigat. Exportul de porcine şi de preparate din porc reprezintă pentru ţara noastră, din acest punct de vedere, o şansă pe care nu trebuie să o ratăm.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 noi, 2013
cantautor
"...constituind un răspuns la vizita pe care Victor Ponta a desfăşurat-o la Beijing în luna iunie"-citat autor
"Porcii de România – pe gustul chinezilor"-titlu articol autor....
suna ,ca sa parafrazez un fost premier: "ca dracu"...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ