Povestea unei românce din Londra: o îngrijitoare cu două masterate

| 14 mai, 2014

Agenţia internaţională de ştiri Reuters a publicat astăzi un amplu articol despre românii care îşi construiesc o viaţă nouă în Marea Britanie, despre circumstanţele care îi determină să meargă acolo şi despre condiţiile în care trăiesc. Autorii sugerează că cei mai mulţi fac munca de jos, dar sunt mulţumiţi şi le este mai bine decât acasă.

În această situaţie se află şi Adriana Berindei, o româncă din Abrud, cu două masterate care lucrează ca femeie de serviciu în Londra.

Adriana s-a hotărât să plece în Marea Britanie după ce a încercat, fără succes, timp de 16 ani să obţină un post de titular la şcoala din localitate, unde lucra ca suplinitor. „Şi-a agăţat în cui cele două diplome de licenţă şi pe cele de masterat, în ştiinţe politice şi istorie modernă, şi s-a mutat în Regat, unde şi-a găsit de lucru ca baby-sitter şi apoi ca femeie de serviciu”, notează agenţia de presă londoneză. Deşi locuieşte împreună cu prietenul său într-o casă aglomerată, alături de alţi imigranţi, şi iniţial nu a vrut să le spună părinţilor ce lucrează, femeia în vârstă de 39 de ani spune că se simte liniştită în Londra. Pe viitor, îşi doreşte să îşi poată deschide o mică afacere şi să îşi cumpere o casă.

Imigrarea a devenit un subiect arzător în Europa, în general, şi în Marea Britanie, în special, în contexul campaniei pentru alegerile europarlamentare, iar în Regat candidaţii care militează pentru închiderea graniţelor sunt cel mai bine cotaţi, potrivit presei locale. În încercarea de a oferi o imagine mai clară asupra fenomenului imigrării în Marea Britanie, Reuters a pătruns în viaţa imigrantului român tipic.

În 2012, 3,5 milioane de români lucrau în străinătate, înainte de apariţia valului de reacţii negative vizavi de imigranţi. „Departe de circul mediatic care i-a întâmpinat pe români la începutul acestui an în Marea Britanie, mulţi dintre ei şi-au construit aici vieţi noi”, scriu jurnaliştii agenţiei internaţionale de ştiri. Majoritatea locuiesc în Londra, în special în cartierul Brent, împânzit de afişe cu locuri de muncă. Deşi în capitala engleză există un număr destul de mare de români medici sau profesionişti din domeniul financiar, majoritatea celor de origine română lucrează în constucţii, ca baby sitter sau în domeniul curăţeniei, notează publicaţia engleză.

Pentru a înţelege mai bine ce îi determină pe români să plece, jurnaliştii au vizitat oraşul natal al Adrianei Berindei. Abrudul este în prezent un oraş pe jumătate pustiu. Din 1990 până azi populaţia localităţii s-a înjumătăţit şi cotinuă să scadă, locuitorii care lucrează câştigă în medie 260 de dolari pe lună, însă locurile de muncă sunt puţine. Părinţii Adrianei s-au împăcat cu decizia ei de a pleca în Marea Britanie şi spun că fiecare familie de pe strada lor are pe cineva plecat în străinătate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ