Prețul gazelor crește cu 8% în acest an

| 24 mar, 2014

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește cu 2% de la 1 aprilie, urmând ca, până la finele anului, să aibă loc alte două scumpiri, de câte 3%, la 1 iulie și, respectiv, 1 octombrie, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

"La 1 aprilie, va fi o creștere de 2% la prețul gazelor pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru non-casnici', a spus el.

Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri.

"La 1 iulie va fi o creștere pentru non-casnici de 5% și pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creșterea va fi de 4% pentru non-casnici și de 3% pentru casnici', a completat Havrileț.

România a plătit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai puțin decât în 2012, a precizat Havrileț.

"În sectorul de energie electrică, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a făcut foarte ușor, pentru că producția este mai mare decât consumul, dar la gaze este mai complex, pentru că noi trebuie să importăm. Totuși, factura la importul de gaze a scăzut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce înseamnă un plus în balanța externă de plăți a României', a subliniat președintele ANRE.

Potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică, anul trecut România a importat cu 50% mai puține gaze decât în 2012.

Anual, România importă în jur de 20% din consumul de gaze.

Tag-uri: pret gaze
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ