Premieră privind șomajul. Vestea ultimei zile de octombrie

| 31 oct, 2014

După ce luna aceasta țara noastră a primit o serie de vești bune cu privire la bunul mers al economiei naționale din partea instituțiilor internaționale și a piețelor de capital, în ultima zi a lunii octombrie, specialiștii de la Institutul Național de Statistică au anunțat scăderea record a șomajului.

Potrivit datelor transmise de INS, în luna septembrie, rata șomajului în forma ajustată sezonier a ajuns la 6,9%, în scădere față de luna august cu 0,2%. Mai exact, numărul șomerilor a ajuns la 637.000, cu circa 17.000 persoane mai puțin decât în luna precedentă. Cele aproape 20.000 noi locuri de muncă se alătură celor peste 100.000 create în prima parte a anului. Scăderea numărului de șomeri în luna precedentă poate fi explicată prin prisma menținerii și în acest an a tendinței de creștere a economiei românești. Astfel, datorită majorării cererii de produse industriale româneşti pe piețele externe, firmele românești au fost nevoite să angajeze personal nou pentru a putea face faţă comenzilor.

Un important stimulent pentru crearea de noi locuri de muncă l-au constituit pachetele de măsuri adoptate de Guvern începând cu 1 iulie. Astfel, în cea de a doua parte a anului au intrat în vigoare programele ”Locuri de muncă subvenţionate“ și „Subvenţii pentru 20 de joburi“ care au creat premisele încurajării scăderii șomajului. Cu ajutorul programului „Subvenţii pentru 20 de joburi“ se acordă stimulete pentru firmele care creează cel puțin 20 de noi locuri de muncă în perioada 2015-2025. Mai exact, statul va finanța o parte din cheltuielile salariale a 1.500 de companii, care vor crea în total peste 30.000 de noi locuri de muncă.  Pe de altă parte, prin programul ”Locuri de muncă subvenţionate“a avut ca obiectiv crearea de noi slujbe pentru tinerii absolvenţi de studii medii și superioare. Astfel, statul va achita o parte din salariile tinerilor, prin fonduri europene, pentru un an.

O măsură importantă care va contribui începând cu luna octombrie la scăderea șomajului o reprezintă scăderea CAS cu 5% la angajator. Prin această reducere unele companii nu vor mai avea motive să își mențină angajații în zona nefiscalizată a economiei, crescând astfel numărul de contribuabili în datele oficiale. Totodată, diminuarea contribuției la asigurările sociale, împreună cu neimpozitarea profitului reinvestit contribuie la formarea unui climat economic favorabil investițiilor, ceea ce va încuraja inevitabil și crearea de noi locuri de muncă.

Datele INS vin la câteva zile după ce în această săptămână România a primit mai multe vești bune din punct de vedere economic. Mai exact, într-un clasament recent realizat de Banca Mondială, anul acesta România a înregistrat un salt spectaculos de pe locul 73 pe locul 48 din 189 de țări în topul „Doing Business 2015”. Pe de altă parte, într-un alt clasament al World Economic Forum, România a urcat 17 locuri în topul Competitivității Globale. În plan intern, pentru prima dată în ultimii ani, în primele nouă luni ale acestui an, țara noastră a înregistrat un excedent bugetar, ceea ce demonstrează că țara noastră a ajuns să producă mai mult decât cheltuiește, din acest punct de vedere România se află alături de Germania printre cele mai sănătoase economii ale Uniunii Europene. Toate aceste performanțe raportate în ultima săptămână au fost posibile datorită eforturilor depuse de cabinetele conduse de Victor Ponta pentru  a stabiliza macroeconomic România în ultimii doi ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ