Preşedintele Băsescu a contestat amenda primită pentru "discriminare" la adresa romilor

| 24 mai, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a contestat amenda primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a afirmat că mulţi romi nomazi, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură". Şeful statului a motivat că fapta s-a prescris iar declaraţiile considerate discriminatorii sunt afirmaţii politice făcute în cadrul atribuţiilor sale de preşedinte.

În cererea sa de anulare a amenzii aplicate de CNCD, depusă la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) Traian Băsescu afirma că răspunderea pentru respectiva declaraţie s-a prescris, căci, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor "aplicarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei", ori declaraţia sa despre romi a fost făcută în noiembrie 2010 iar CNCD l-a amendat la mai bine de trei ani după data săvârşirii faptei, informează Mediafax, care a consultat cererea de chemare în judecată formulată de Băsescu.

Preşedintele Băsescu mai reclamă faptul că CNCD a aplicat o sancţiune contravenţională fără a ţine seama de imunitatea sa ca preşedinte în emiterea de declaraţii politice. Declaraţia sa despre romi a fost făcută, reaminteşte Băsescu, în timpul unei vizite oficiale şi a fost enunţată după ce i s-a cerut "să rezume abordarea Statului Român faţă de subiectul integrării comunităţii rome":

"CNCD a aplicat o sancţiune contravenţională fără a ţine cont de imunitatea subsemnatului în emiterea de declaraţii politice. (...) Declaraţia care îi este imputată subsemnatului este una evident de natură politică, emisă în cadrul atribuţiilor presupuse de desfăşurarea mandatului. (...) Analizând întreaga substanţă a discursului subsemnatului se va observa că ea rezumă politicile publice promovate de Statul Român în ce priveşte integrarea comunităţii rome. Exprimarea de către subsemnatul a unei opinii cu privire la motivele de succes/insucces al acestei politici se încadrează în noţiunea de opinie politică protejată", semnalează Traian Băsescu în documentul citat.

Declaraţia sancţionată de CNDC a fost făcută pe 3 noiembrie 2010, la Ljubljana, unde şeful statului a afirmat că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, adăugând că mulţi dintre ei, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

"Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a declarat preşedintele Băsescu, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

"Trebuie să spun un lucru esenţial - foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzie legată de romi.Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a adăugat şeful statului la momentul respectiv.

Traian Băsescu susţinea atunci că una dintre problemele integrării romilor nomazi este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia "trăiesc din ce fură".

"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a declarat preşedintele.

Acesta a precizat că atunci când a fost primar le-a oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului.

"Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor - la salubrizare. Deci, problema trebuie privită în ansamblul ei şi dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi dar nu şi la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema", a afirmat preşedintele.

La mai bine de trei ani după respectivele declaraţii, CNCD l-a amendat pe preşedintele Traian Băsescu pentru declaraţiile sale referitoare la romii nomazi, motivând că acestea reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă. În consecinţă preşedintele a primit o amendă de 600 de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ