Presă germană taxează derapajele anticonstituţionale ale preşedintelui Băsescu

| 24 mai, 2014

Chiar dacă CCR se face că nu vede încălcările grosolane ale Constituţiei pe care Traian Băsescu le-a făcut în timpul campaniei electorale, asta nu înseamnă că ele nu există. Ba mai mult, sunt extrem de vizibile, uşor de perceput chiar şi din afara ţării.

Jurnaliştii de la cotidianul german Neues Deutschland semnalează derapajele preşedintelui Băsescu, remarcând campania “la vedere” pe care Traian Băsescu o duce în favoarea PMP.

Săptămâna aceasta, magistraţii Curţii Constituţionale au decis că Traian Băsescu nu a încălcat Constituţia în momentul în care a purtat un tricou cu sigla PMP, respingând astfel sesizarea premierului privind implicarea preşedintelui în campania electorală. Şi dacă asupra obiectivităţii preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, putem avea dubii, nu acelaşi lucru putem spune despre jurnaliştii germani. Într-o analiză făcută competiţiei electorale din România, ziariştii de la Neus Deutschland remarcă implicarea făţişă a preşedintelui Traian Băsescu în campania de promovare a Mişcării Populare şi susţinerea acestui partid în alegerile pentru Parlamentul European.

Analiza celor de la Neus Deutschland surprinde totodată şi alte caracteristici legate de campania electorală din ţara noastră, jurnaliştii germani observând că dezbaterea publică a fost axată mai mult pe politica internă. Un lucru firesc, dacă ţinem contul de faptul că aceste alegeri reprezintă în acelaşi timp un test pentru prezidenţialele din toamnă, scrutinul european în sine neprezentând foarte mult interes pentru cetăţeni. De altfel, şi nemţii de la Neus Deutschland prognozează o prezenţa redusă la urne din partea populaţiei.

“Alegerile pentru Parlamentul European sunt doar un test pentru politicienii din România. Importante pentru actorii politicii sunt alegerile prezidenţiale din toamnă. Chiar dacă euforia aderării României la UE în 2007 a trecut, Uniunea Europeană se bucură de o mai mare încredere decât clasa politică internă”, notează publicaţia germană.

Revenind la Traian Băsescu, ziariştii nemţi dezaprobă campania pe care preşedintele o face pentru PMP, remarcând faptul că după 10 ani de mandat, Băsescu încă se agaţă de putere, nefiind dispus nici în ruptul capului să renunţe la politică.

“Preşedintele României, Traian Băsescu, a agitat spiritele, când s-a afişat în campania electorală cu un tricou al noului partid de dreapta, Mişcarea Populară (...) Încă-preşedintele a anunţat că va consilia PMP cu obiectivul de a duce partidul la 30% până în 2016”, mai scrie cotidianul german, evidenţiind faptul că preşedintele continuă să fie preocupat de mize electorale, în condiţiile în care populaţia a fost greu încercată în timpul mandatului său la Cotroceni.

În ciuda faptului că nu merită să-şi încheie mandatul la termen, cel mai probabil Traian Băsescu nu va mai putea fi suspendat. Cu toate acestea, suntem datori să nu uităm dispreţul profund pe care preşedintele l-a arătat constant faţă de Constituţia României.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ