Implicarea lui Băsescu în campania PMP, taxată de organizațiile internaționale

| 23 mai, 2014

Organizațiile internaționale taxează implicarea lui Traian Băsescu în campania pentru PE din această primăvară pe baza faptului că Președintele a participat la mai multe întruniri electorale ale Partidului Mișcarea Populară, unde și-a exprimat de mai  multe ori susținerea pentru PMP.

Fundația Konrad Adenauer a făcut publică o amplă analiză a situației politice din România în perspectiva alegerilor europarlamentare. În cadrul acesteia a fost subliniată imixtitudinea președintelui Traian Băsescu în campania PMP, prin încălcarea neutralității constituționale a funcției sale în mod intenționat.

Organizațiile internaționale taxează implicarea lui Traian Băsescu în campania pentru PE din această primăvară pe baza faptului că președintele a participat la mai multe întruniri electorale ale Partidului Mișcarea Populară, unde și-a exprimat de mai multe ori susținerea pentru PMP. Deși Traian Băsescu a invocat independența sa ca persoană privată, autorii germani condamnă nerespectarea Constituției române de către președintele Băsescu.

În plus, în analiză este evidențiat faptul că PMP nu dispune de un program electoral detaliat pentru euroalegeri și că acesta a devenit cunoscut doar prin campania dusă de figura Elenei Udrea și influența politică a celor care susțin acest partid. Astfel, analiștii de la Konrad Adenauer Stiftung afirmă că doar în acest mod se explică cum a ajuns un partid înființat de nici măcar un an - PMP - să aibă un procent de intenție de vot ridicat, în detrimentul celor de la PNL.

Influența politică devine astfel evidentă prin aparițiile neconstituționale ale lui Traian Băsescu. În mai multe fotografii publicate de Elena Udrea pe contul său de Facebook, intitulate „Traian Băsescu cu tinerii și femeile din PMP”, președintele apare îmbrăcat într-un tricou alb cu sigla PMP și cu mesajul „Vote for PMP”.

Desigur, în poze Traian Băsescu apare alături de soția sa, Maria Băsescu, ce a purtat la rândul său un tricou cu sigla PMP și cu inscripția „Made me do it!”, precum și alături de mai mulți lideri și candidați ai partidului, printre care Elena Udrea, Cristian Preda - toți având tricouri albe cu sigla PMP. Astfel, este limpede cum Președintele Traian Băsescu s-a implicat în campania PMP și, implicit, a încălcat grav Constituția prin nerespectarea principiului echidistanței politice.

Și totuși, judecătorii loiali lui Traian Băsescu de la Curtea Constituțională (CCR) au respins sesizarea Guvernului privind imixtitudinea președintelui Traian Băsescu în campania electorală, care a fost formulată pe baza fotografiilor în care șeful statului a apărut îmbrăcat cu un tricou PMP, alături de liderii Mișcării Populare.

Motivul pentru care judecătorii CCR au respins solicitarea Executivului s-a bazat pe faptul că președintele Traian Băsescu „nu are calitatea de competitor electoral”. În timp ce este contrară spiritului Constituției, această atitudine electorală contravine dispozițiilor articolului 80, „Rolul președintelui”, din legea fundamentală, iar Traian Băsescu rămâne „constituțional” doar în condițiile în care paznicii săi de la CCR și-au facut treaba impecabil.

Discursul partizan al președintelui Traian Băsescu este menținut încă de acum 10 ani! Dacă în trecut era pentru PDL, în prezent este pentru PMP - nu mai suprinde pe nimeni acest lucru. Din păcate, electoratul s-a obișnuit, cu astfel de acțiuni abuzive și cu discursurile facute chiar de la tribuna Palatului Cotroceni, în care Băsescu afirmă direct că ar vota cu Elena Udrea și PMP.

Mulți resping acestă atitudine electorală a lui Traian Băsescu - alții o acceptă. Însă zilele curg și sfărșitul mandatului prezidențial se apropie. Moment în care Traian Băsesu va trebui să răspundă pentru abuzurile și încălcările constituționale este din ce în ce mai aproape.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 mai, 2014
comisarul
Intra pe comisarul.ro. Aici vei citi in curand dezvaluiri care vor arunca in aer clasa politica.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ