UPDATE Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, reţinut de DNA

| 13 mai, 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut, azi, de către procurorii DNA, pentru fapte de corupţie.

UPDATE 20:15 Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat  Curţii de Apel Târgu Mureş cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DNA, Borboly Csaba, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

De asemenea, au fost reţinuţi şi consilier judeţean în cadrul CJ Harghita, Palffy Domokos, şi directorul executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din CJ Harghita, Csiszer Botond-Benedek.

UPDATE Soţia lui Borboly Csaba, Borboly Melinda, a declarat că acuzaţiile sunt legate de faptul că acesta nu a verificat documentele privind finanţarea a două drumuri judeţene.

În plus, potrivit sursei citate, DNA a început procedura de denunţ calomnios când Borboly Csaba a sesizat organele specializate, atunci când şi-a dat seama că ceva este în neregulă cu respectiva documentaţie.

"Vă vorbesc în calitate de soţie şi în primul rând de mamă, vreau să vă spun că azi dimineaţă soţul meu a plecat către Târgu Mureş, la Serviciul Teritorial Mureş să dea o declaraţie. Nici nu ne-am luat rămas bun, copiii dormeau. (...) Nu doresc nimănui din ţara asta, nici persoană fizică, nici persoană juridică, să treacă prin ceea ce trece familia noastră. Nu cred că el merită acest lucru, nu merită nimeni din lumea asta să treacă prin nedreptatea imensă care se petrece", a spus Borboly Melinda jurnaliştilor.

Şeful Serviciului Teritorial Târgu Mureş al DNA, Elena Curcă, a evitat să facă precizări privind acuzaţiile care i se aduc preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita.

Borboly Csaba, care este şi preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, deţine funcţia de preşedinte al CJ Harghita din anul 2008.

În anul 2011,  Csaba declara că este verificat de DNA pentru presupuse fapte de corupţie în urma unui denunţ făcut de "persoane răuvoitoare", în legătură cu construcţia casei sale şi cu vânzarea supraevaluată a unui apartament.

Csaba organiza, atunci, o conferinţă de presă la locuinţa sa din Miercurea Ciuc, întrucât imobilul era obiectul sesizării făcute la DNA, în care se reclama că el ar fi primit o parte din contravaloarea proiectului comandat pentru clădirile nou construite ale spitalului, din această sumă fiind realizată proiectarea casei din strada Denes Laszlo nr.11, respectiv o parte a lucrărilor de către firma de proiectare câştigătoare în cadrul procedurii de achiziţie.

În acelaşi denunţ, Borboly Csaba mai era acuzat că a vândut la un preţ mult mai mare un apartament pe care l-a deţinut în Miercurea Ciuc, pe strada Korosi Csoma Sandor, respectiv cu 50.000 de euro în loc de 20.000 de euro. Borboly Csaba preciza că acesta nu era primul denunţ "calomnios" la adresa sa şi că el făcea parte dintr-o lungă serie care dura de aproximativ un an.

Preşedintele CJ Harghita preciza că se prezentase la DNA Mureş, "la solicitarea chestorilor", cu un dosar cuprinzând toate documentele justificative referitoare la terenul pe care a fost construită casa de pe strada Denes Laszlo din Miercurea Ciuc, la împrumutul bancar contractat în acest scop, la vânzarea apartamentului deţinut în localitate, precum şi cu toate documentele care să ateste provenienţa sumelor cheltuite.

El susţinea că proiectul casei sale a fost realizat în vara anului 2007, când încă nu era preşedinte de CJ, de către un fost coleg de şcoală, în vreme ce proiectarea clădirii spitalului a fost făcută în perioada noiembrie 2008 - aprilie 2009.

Csaba adăuga că locuinţa, cu o suprafaţă de 128 de metri pătraţi, a fost ridicată "la roşu" dintr-un împrumut bancar şi că a fost finalizată şi mobilată din ipoteca preluată de bancă şi din banii rezultaţi în urma vânzării apartamentului său de pe Strada Korosi Csoma Sandor.

În ceea ce priveşte apartamentul, mobilat, preşedintele CJ Harghita spunea că acesta a fost evaluat de bancă la suma de 54.500 de euro şi a fost vândut în condiţii legale, cu suma de 50.000 de euro, părinţilor soţiei, prin contract de vânzare-cumpărare, banii fiind primiţi prin virament bancar, punând la dispoziţia presei documentele aferente acestor acţiuni.

DNA a decis atunci să claseze dosarul deschis pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pentru presupuse fapte de corupţie, considerând că denunţul a fost "nefondat".

Scrisoarea oficială privind rezultatele anchetei DNA, iniţiată în urma unui denunţ privind presupuse fapte de corupţie care ar fi fost comise de Borboly Csaba în legătură cu construcţia casei sale şi cu vânzarea supraevaluată a unui apartament din Miercurea Ciuc, a ajuns, în septembrie 2011, la preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, acesta deschizând-o în prezenţa presei.

În iunie 2012, candidatul UDMR Borboly Csaba a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, cu 69,92%.

Ştire în curs de actualizare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ