Preşedintele Iohannis reiterează apelul la acţiuni ''hotărâte şi coordonate'' pentru eliminarea dependenţei energetice de Rus

| 08 sep, 20:00

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la invitaţia omologului american, Joseph R. Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliaţi, în contextul continuării conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

 

La discuţii au mai participat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul evoluţiilor din zonele de conflict din Ucraina şi pe fondul avansării discuţiilor privind reconstrucţia acestei ţări.
Liderii au analizat evoluţia ostilităţilor şi au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. În context, au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internaţională, cu referire la pachetele extinse de sancţiuni, pentru descurajarea Rusiei, arată sursa citată.
De asemenea, a fost abordată "situaţia îngrijorătoare" de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activităţii forţelor militare ruse, elemente evidenţiate inclusiv în raportul de evaluare publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, la 5 septembrie.
Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat securitatea energetică şi coordonarea în vederea identificării de soluţii pentru aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenţei de Rusia şi menţinerea sub control a preţurilor.
A fost discutată şi problematica securităţii alimentare globale şi măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România.
Administraţia Prezidenţială precizează, de asemenea, că preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în intervenţia sa, oportunitatea continuării consultărilor în acest format şi importanţa crucială a menţinerii coordonării strânse şi a unităţii aliate şi transatlantice, precum şi cu partenerii care împărtăşesc aceeaşi viziune, în contextul regional cu impact asupra securităţii euroatlantice şi globale.
"Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat demersurile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic şi umanitar. Astfel, a evidenţiat măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene şi Constanţa", adaugă sursa amintită.
Şeful statului a subliniat şi că, la eforturile consistente depuse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, se adaugă facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetăţeni ucraineni de la frontieră, găzduirea refugiaţilor şi asigurarea tranzitării în siguranţă a teritoriului naţional.
Administraţia Prezidenţială punctează că preşedintele Iohannis a evidenţiat şi impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, în special la Marea Neagră, şi a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului NATO de la Madrid.
Klaus Iohannis a reiterat apelul la acţiuni "hotărâte şi coordonate" pentru eliminarea dependenţei energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune şi şantaj.
El a subliniat, totodată, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic şi economic, pentru gestionarea refugiaţilor ucraineni, dar şi în planul securităţii energetice.
Consultările continuă linia eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare şi vin în completarea discuţiilor care au avut loc în format similar, în contextul lansării invaziei ruse la începutul acestui an, conchide Administraţia Prezidenţială.

 

Tag-uri: Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ