Prim-procurorul Parchetului din Orşova, reţinut de DNA pentru abuz în serviciu

| 15 oct, 2014

Carmen Sârboiu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, a fost reţinută miercuri de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, au fost reţinuţi Ion Ianoşi, comisar-şef de poliţie, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ionuţ Fişter, subofiţer de poliţie, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei Orşova, şi Viorel Sorinel Duducea, administrator al SC Via Vita SRL şi SC Via Vita Construcţii SRL.

De asemenea, a fost pus sub urmărire penală Constantin Popescu, om de afaceri şi preşedintele organizaţiei municipale PSD Orşova, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de dare de mită şi instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

În prezent, Constantin Popescu se află în arest preventiv, el fiind trimis în judecată în dosarul lui Adrian Duicu.

Potrivit unui comunicat al DNA remis miercuri AGERPRES, în perioada 2011 - 2012, Carmen Sârboiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri Viorel Duducea foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie (beton, pietriş, balast şi bolţari), folosirea utilajelor şi forţei de muncă necesare construirii unei case de vacanţă pe malul Dunării şi a unui garaj ce deserveşte două vile, edificate anterior, în municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde locuieşte în prezent magistratul.

Sârboiu a pretins şi primit foloase în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui Duducea, astfel încât firmele acestuia, Via Vita Şimian şi Via Vita Construcţii, să nu fie supuse unor controale şi anchete.

În perioada 18 martie 2013 - 20 martie 2014, Carmen Sârboiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri Constantin Popescu foloase constând în efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului din Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri de obţinere în concesiune a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova.

De asemenea, Carmen Sârboiu a primit de la acelaşi om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină.

Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate pentru ca să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18 martie 2014, în care Carmen Sârboiu a supravegheat efectuarea urmăririi penale.

La data de 7 martie 2014, la cererea magistratului, Ionuţ Fişter, şeful Formaţii rutiere din cadrul Poliţiei Oraşului Orşova, i-a solicitat unui subordonat să nu întocmească actele de constatare pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat de către o persoană pe care un subordonat al poliţistului o oprise în trafic şi faţă de care efectua verificări chiar în acele momente.

Pe 11 martie 2014, Ionuţ Fişter, la instigarea procurorului Carmen Sârboiu, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, Fişter a verificat aceeaşi persoană şi în baza de date de evidenţă auto, constatând astfel că deţinea permis de conducere şi că nu avea autoturism înregistrat pe numele ei.

Informaţiile pe care Fişter le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi procurorului Carmen Sârboiu, săvârşind infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

La rândul său, în luna octombrie 2012, Ion Ianoşi, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi a primit de la Duducea materiale de construcţii (două uşi în valoare de 355 euro, precum şi un panou din lemn şi o şină metalică) şi forţa de muncă necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din Orşova.

În schimbul primirii de foloase necuvenite de la Duducea, ofiţerul de poliţie Ion Ianoşi a îndeplinit atribuţii de serviciu în legătură cu două dosare penale ce au avut ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

La data de 20 martie 2014, în contextul în care un anumit dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova era în lucru la SIF-IPJ Mehedinţi, Ion Ianoşi i-a solicitat lui Constantin Popescu trimiterea unui buldoexcavator ce se afla, prin intermediul firmelor sale, în sfera sa de dispoziţie, pentru transportarea unor pietre de mari dimensiuni de pe terenul unei persoane în curtea casei în care locuieşte ofiţerul de poliţie.

Pretinderea şi primirea de foloase de către Ion Ianoşi de la omul de afaceri Constantin Popescu s-au realizat în legătură cu îndeplinirea de către ofiţerul de poliţie a atribuţiilor de serviciu în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova de care era interesat Constantin Popescu.

Carmen Sârboiu, Ion Ianoşi, Ionuţ Fişter, Viorel Duducea şi Constantin Popescu vor fi prezentaţi la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2014
dorinteodor
astea ne sint limitele?
prea multa lume dintre oficialitati are de-a face zilnic cu justitia. asta poate destabiliza tara. prea multa justitie face mai mult rau decit bine. oare nu era mai normal sa se vada de incalca unii (prea multi...) legea dind mita? oare nu se poate face un sistem de organizare, de legi si prevederi legislative care sa nu-i mai tenteze pe unii sa dea mita? oare nu sintem in situatia in care, cum spunea oratorul roman cicero, sa avem prea putina justitie din cauza ca avem prea multe legi?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ