DNA: Prejudiciu de 304 milioane euro în dosarul retrocedărilor ilegale

| 15 oct, 2014

Conform DNA, prejudiciul în sarcina Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva în acest caz este aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Deputatul Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru folosirea influenţei de o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Citeşte şi:  DNA: Hrebenciuc şi Ilie Sârbu au făcut presiuni asupra conducerii Romsilva privind retrocedări de păduri


În acelaşi dosar a fost pus sub acuzare şi Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Conform DNA, prejudiciul în sarcina Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva în acest caz este aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

DNA precizează că, în 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Romsilva.

Sursa citată menţionează că decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

DNA susţine că, astfel, a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

'Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu alte persoane interesate şi cu Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău)', se arată în comunicat.

Procurorii au constatat că, în acest context, în calitate de director general al Romsilva, începând cu 2013, Adam Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare.

'În consecinţă, Adam Crăciunescu a luat măsuri împotriva intereselor Romsilva, în sensul că a şicanat efectuarea de acţiuni în justiţie împotriva intereselor avute de grupul infracţional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc, Adam şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. După ce jurista din Romsilva semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă (cerere admisă de ÎCCJ la 17 ianuarie 2014), în martie 2014, inculpatul Crăciunescu a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă şi i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna şi punerea în aplicare a acestei decizii', se mai spune în document.

DNA mai precizează că faţă de Adam Crăciunescu s-a dispus măsura controlului judiciar, potrivit căreia acesta trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la DNA Braşov, să informeze de îndată parchetul cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la poliţie, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; să nu ia legătura cu alte persoane expres menţionate, implicate în acelaşi dosar.

'Inculpatului Crăciunescu i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive', se subliniază în comunicatul DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ