Primarul Buzăului, trimis în judecată; prejudiciu de 4,2 mil lei

| 16 iul, 2013

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, ceea ce a prejudiciat bugetul local cu 4,2 milioane lei.

Procurorii îl acuză pe Boșcodeală că, în cursul anilor 2002 - 2008, în calitate de primar, a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice non profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău.

„Beneficiarii finali ai acestor sume şi al dreptului de a folosi complexul sportiv sunt societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive. Concret, în cursul anului 2008, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boşcodeală a dispus, în mod nelegal, plata sumei de peste 1,6 milioane lei către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău (denumită în continuare ''Asociaţia sportivă'') cu titlu de finanţare nerambursabilă - din care suma de aproximativ 280.000 lei reprezintă plăţi directe efectuate către Regia Autonomă Municipală (RAM) Buzău (unitate din subordinea Consiliului local Buzău, la care Asociaţia sportivă avea debite restante)”, se arată într-un comunicat al DNA citat de Agerpres.

Sursa citată precizează că de această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău (agent economic privat la care primarul era acţionar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociaţia sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susţină activitatea sportivă a societăţii comerciale cu sumele primite de la bugetul local.

De asemenea, SC Fotbal Club Gloria Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către RAM Buzău, în solidar cu Asociaţia sportivă.

În această modalitate, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de peste 1,6 milioane lei.

De asemenea, în 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local, primarul a acordat direct, în folosinţă gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participaţiune formate din Asociaţia Sportivă 'Voinţa Buzău' şi SC Monte Cris, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de peste 2,6 milioane lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 octombrie 2009.

În plus, începând cu anul 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală a asigurat nelegal folosinţa gratuită a stadionului de fotbal Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău şi, prin intermediul acesteia, SC Fotbal Club Gloria S.A.

În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 590.000 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului.

Până la finalizarea cercetărilor, Consiliul Local al Municipiului Buzău nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând edilului.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Braşov, instanţă desemnată pentru judecarea cauzei, la cererea procurorilor, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ