Producătorii de energie eoliană sunt ipocriţi

| 06 iun, 2013

Cabinetul Ponta a luat în această săptămână o măsură cu o importanță deosebită pentru economia României și pentru populație, prin modificarea schemei de promovare a energiei regenerabile.

Ordonanța de Urgență aprobată de guvern reeșalonează plata unei părți din certificatele verzi care se acordau conform legislației actuale producătorilor de energie regenerabilă, urmând ca recuperarea acestora să se facă începând cu 31 martie 2017, pentru centrale hidro și panouri solare, și 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

Măsura adoptată de guvern oferă o ”gură de oxigen” populației și consumatorilor industriali, în contextul în care costurile tot mai mari provocate de ponderea certificatelor verzi în prețul final al energiei electrice, suprapuse peste liberalizarea pieței de energie, riscau să facă de-a dreptul insuportabile facturile la energie. De altfel, mulți dintre marii consumatori industriali s-au plâns de faptul că, în absența unor măsuri de temperare a majorării prețului la energie electrică, vor fi nevoiți să declare falimentul. Ceea ce ar însemna locuri de muncă pierdute și găuri substanțiale la buget. Pe de altă parte, o creștere abruptă a costurilor cu energia electrică la producători s-ar fi transferat în prețurile bunurilor și serviciilor, generând un val inflaționist care ar fi împovărat excesiv o populație ale cărei venituri de-abia au reintrat pe creștere.

Măsura luată de către guvernul român îmbină necesitatea de a proteja consumatorii, cu nevoia de a sprijini producătorii de energie regenerabilă, într-o formulă echilibrată similară celor aplicate în alte ţări. Ea cere din partea acestora un efort minim, în condițiile în care cabinetul doar amână de la plată respectivele certificate verzi. Cu toate acestea însă, producătorii de energie regenerabilă și în special cei din domeniul eolienelor, nu par a fi dispuși la nici un compromis, deși, până în prezent, au beneficiat de un sprijin consistent acordat de stat și plătit din buzunarele românilor care le-a permis să își recupereze investițiile în timp record.

Totodată, asociația din domeniu, RWEA, amenință că va da în judecată statul român, considerând că guvernul încalcă normele
europene în materie și creează instabilitate legislativă. În mod evident, nici de această dată argumentele producătorilor nu se
susțin.

În primul rând, Ordonanța de Urgență în discuție a primit acceptul Comisei Europene anterior aprobării ei de către cabinet. De altminteri, Comisia nu face în acest domeniu decât să respecte ceea ce au hotărât liderii europeni în cadrul ultimului summit al Consiliului European. Cât privește cea de-a doua obiecție, este evident pentru oricine că este vorba despre o modificare cu caracter temporar și nicidecum despre o schimbare esențială, care să afecteze în mod fundamental cadrul legislativ.

Trăgând linie sub aceste pseudo-argumente, reacția producătorilor de energie afectați de măsura luată de guvern vădește o acută lipsă de responsabilitate socială. Oamenii de afaceri din acest domeniu par să trăiască într-o realitate autistă, în care contează doar profitul personal, în timp ce restul economiei sau populația țării în care își desfășoară activitatea suferă.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ