Protest Antena 3. Câţi participanţi a adunat "PLIMBAREA" de Duminică

| 11 aug, 2014

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a solicitat luni conducerilor Jandarmeriei şi Poliţiei Române întocmirea unor rapoarte de informare cu privire la modul în care forţele de ordine au acţionat în timpul protestului care a avut loc duminică în zona Palatului Cotroceni.

"Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a dispus şefului Jandarmeriei Române să evalueze cu celeritate modul de acţiune al dispozitivului de ordine publică mobilizat în timpul manifestaţiei publice care a avut loc în zona Palatului Cotroceni. Scopul verificării este să se stabilească dacă efectivele de jandarmi au acţionat în conformitate cu atribuţiile legale pentru a asigura siguranţa cetăţenilor şi, respectiv, modul în care s-a intervenit la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune', informează un comunicat al MAI.


De asemenea, ministrul Oprea a solicitat ca, pentru evaluarea modului în care au acţionat efectivele Jandarmeriei Capitalei, 'să fie vizionate atât mijloacele de probare proprii, cât şi imaginile publice difuzate de către posturile de televiziune'.

'Ministerul Afacerilor Interne dezaprobă orice formă de violenţă faţă de reprezentanţii mass-media sau faţă de orice altă persoană şi asigură cetăţenii că, în situaţia în care vor fi constatate abateri de la normele legale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, se vor lua măsurile legale faţă de persoanele care se fac vinovate', se mai precizează în comunicatul MAI.

Sursa citată mai anunţă că, potrivit raportului de informare elaborat de Jandarmeria Română, duminică, în intervalul 16,30-19,30, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste, la care numărul de participanţi a oscilat de la câteva zeci la câteva mii.

Citeşte şi: Protest Antena 3. De ce încearcă PNL să lege protestul Antena 3 de Victor Ponta?

Conform datelor din raportul Jandarmeriei Române, manifestaţii similare au avut loc în judeţele: Braşov - 100 de participanţi, Bihor - 15 participanţi, Arad - 30 participanţi, Prahova - 100 de participanţi, Suceava - 30 de participanţi, Galaţi - 30 de participanţi, Constanţa - 17 participanţi, Neamţ - 40 participanţi, Dolj - 40 participanţi, Sibiu - 70 participanţi, Cluj - 30 participanţi, Gorj - 70 participanţi, Bacău - 25 participanţi, Timiş - 100 participanţi, Iaşi - 15 participanţi, Argeş - 30 participanţi, Vâlcea - 15 participanţi, Mureş - 30 de participanţi.

'Conducerea Jandarmeriei a dispus instituirea unui dispozitiv de ordine publică, în conformitate cu prevederile legale pentru astfel de situaţii. În Bucureşti, dispozitivul a fost suplimentat progresiv în funcţie de numărul participanţilor, precum şi de solicitările Serviciului de Protecţie şi Pază.Totodată, pentru fluidizarea traficului, Poliţia Rutieră a aplicat măsuri de deviere a circulaţiei rutiere în zona vizată, ca urmare a pătrunderii pe carosabil a participanţilor la manifestaţie', mai spune MAI.

În raportul Inspectoratului General al Poliţiei Române se mai arată că, 'referitor la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune, Secţia 22 Poliţie, în jurul orei 18,00, s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice'.

'În acest sens, au fost solicitate imagini de la reprezentanţii Jandarmeriei Române, care au asigurat măsurile de ordine la protestul organizat la Palatul Cotroceni. Imaginile obţinute au fost distribuite către toate secţiile de poliţie din Capitală în vederea identificării bărbatului care a agresat un jurnalist. Concomitent, au fost trimise echipe de poliţişti în teren, în vederea obţinerii de informaţii care să conducă la identificarea şi depistarea acestuia. În jurul orei 21,30, jurnalistul a depus o sesizare la Secţia 22 Poliţie cu privire la faptul că a fost agresat de către un bărbat necunoscut'. Potrivit IGPR, bărbatul respectiv s-a prezentat la Secţia 15 Poliţie în raza căreia domiciliază, în jurul orei 22,00, susţinând că ştie că este căutat de Poliţie. Imediat după identificare, a fost condus de către poliţişti la Secţia 22 Poliţie, care demarase cercetări în cauză.

Bărbatul a fost audiat de către poliţişti, fiind cercetat în continuare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, infracţiune a cărei acţiune penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, precum şi a celei de tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Din raportul Poliţiei Române reiese că, pe numele bărbatului respectiv, a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, care a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

De asemenea, conform raportului Jandarmeriei Române, în acest moment se desfăşoară activităţi de identificare a persoanelor care au participat la blocarea căilor de comunicaţii, în vederea aplicării măsurilor prevăzute de lege.

Protestatarii care s-au adunat duminică lângă Palatul Cotroceni s-au plimbat timp de câteva ore pe lângă gardul care înconjoară Palatul şi au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu.

Printre participanţi s-au numărat angajaţi ai trustului Intact, realizatorii Mihai Gâdea, Mircea Badea, Dana Grecu, dar şi senatoarea Cristiana Anghel, europarlamentarul Mircea Diaconu şi secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu.

O jurnalistă de la B1 a fost lovită şi un reporter de la un alt post de televiziune a fost îmbrâncit de câţiva protestatari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ