Rafila spune că declararea epidemiei de gripă ar impune restricţii: ”Am vrut să menținem școlile deschise!”

| 05 ian, 18:00

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat joi că declararea epidemiei de gripă ar impune restricţii iar abordarea ministerului a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii, să menţină şcolile deschise nu să introducă iar chestiuni legate de carantină şi izolare.

 

Alexandru Rafila a declarat că ”este a treia săptămână epidemică”.
”Ca să oficializăm această situaţie ( de epidemiei, nr) (..) o să emit o instrucţiune, legea 95 îmi permite acest lucru, o să trimit, o să adopt o instrucţiune, şi există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situaţie în care există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii, ori aţi văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii ecoonomice şi sociale, să menţinem şcolile deschise nu să introducem iar chestiuni legate de carantină şi izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie. (..) Nu este o situaţie dramatică, ea este o situaţie fără precedent în această perioadă. În urmă cu 5 ani, în luna februarie aveam mai multe cazuri de infecţii respiratorii”, a spus minstrul.
Rafila a mai spus că el ”este un om echilibrat şi încearcă să găsească cele mai bune soluţii pentru protejarea sănătăţii publice, dar nu vrea să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii despre carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile, în cazul în care ministerul Sănătăţii emite un astfel de ordin”.
El a mai fost întrebat în ce condiţii va fi declarată epidemia de gripă, având în vedere că unele spitale sunt aglomerate şi se fac cu greu internări.
“Eu nu vreau să confundăm lucrurile. Internarea în spitale n-are nicio legătură cu partea cu declararea epidemiei. Acolo discutam despre carantină şi izolare, inclusiv a contacţilor. Situaţia poate fi mai dificilă în unele spitale, dar noi tocmai din cauza asta am pus la dispoziţia populaţiei centrele de evaluare ambulatorii. Facem apel la adresabilitate la medicul de familie. Este varianta firească. Şi nu avem în momentul de faţă semnale că, cu excepţia unor spitale care, să spunem, sunt profilate şi lucrul ăsta o să-l discutăm în continuare, în care şi alte spitale, aşa cum a fost în perioada pandemiei, să poată să primească persoane cu viroze respiratorii. Nu se pune problema colmatării, de exemplu, a unităţilor de primiri urgenţe. Dacă dumneavoastră vă uitaţi la declaraţia unui manager de spital care spune că unitatea de A.T.I este copleşită. Câte paturi de ATI? Avem cinci. Asta nu e un exemplu că situaţia este în vreun fel scăpată de sub control. Dimpotrivă, monitorizăm cu atenţie şi nu avem informaţii referitoare la o supra-aglomerare a secţiilor, de exemplu, de terapie intensivă”, a transmis Rafila.
Întrebat dacă la 300.000 de cazuri de gripă va fi declarată epidemie, ministrul Sănătăţii a răspuns:  “Noi o să monitorizăm atent chestiunea asta. Părerea mea este că nu o să ajungem la 300.000 de cazuri. Această situaţie durează de trei săptămâni şi, cum v-am spus, în două,trei săptămâni cel mult, vom asista la o scădere a numărului de cazuri. O să fie văzând şi făcând, dar nu putem să luăm măsuri care să blocheze din nou activitatea economică sau socială în România”.

 

Tag-uri: alexandru rafila
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 ian, 09:51
Therese Poulain
Oferta de împrumut
Societatea financiară s-a specializat în toate domeniile.
Vă punem la dispoziție oferte pentru toate nevoile dvs. de finanțare cu un împrumut personal și investim în proiectele dvs. majore.
și investiți în proiectele dumneavoastră majore.
Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
Vă ajutăm să vă finanțați proiectele, cum ar fi construcția casei, a biroului, a afacerii sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
Persoanele aflate în nevoie ne pot contacta pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumiți : Email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ