RECHIZITORIU: Adomniţei DEMONSTREAZĂ o abilitate deosebită de a ascunde adevărul

| 03 iul, 19:30

Cristian Adomniţei a negat participarea la activitatea infracţională, demonstrând o abilitate deosebită de a ascunde adevărul, potrivit rechizitoriului prin care preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, potrivit Agerpres.

 

În rechizitoriu se precizează că Adomniţei a manifestat, pe parcursul cercetărilor, o atitudine procesuală nesinceră, refuzând să dea declaraţii în faţa organului de urmărire penală. Singurele declaraţii, în care inculpatul a respins acuzaţiile care i se aduc şi a încercat să ascundă adevărul, au fost date în faţa judecătorilor de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Iaşi şi de la Curtea de Apel Iaşi, cu ocazia judecării propunerii de arestare preventivă.

În opinia procurorilor, preşedintele CJ Iaşi a acţionat împotriva intereselor instituţiei pe care o conducea şi a împiedicat finalizarea unei misiuni de audit care evidenţia ilegalităţile comise.

"Inculpatul, deturnând atribuţiile funcţiei sale de conducere, în loc să acţioneze pentru protejarea bugetului instituţiei pe care o conduce, prin sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală, a acţionat pentru acoperirea fraudei şi împiedicarea tragerii la răspundere penală a autorilor acesteia (...). De asemenea, este cât se poate de limpede faptul că acesta a acţionat în baza unei înţelegeri oculte cu numitele Jinga Teodora şi Irimescu Carmen Ingrid, cu care, având o relaţie apropiată, a planificat modalitatea de împiedicare a finalizării rapide a misiunii de audit şi de acoperire a fraudei cu noi acte false", se arată în rechizitoriu.

Procurorii au mai apreciat că Adomniţei a avut o atitudine duplicitară, încercând să acopere frauda fără a provoca un conflict deschis cu auditorii.

"Atitudinea sa a fost, astfel cum reiese în mod explicit din probele administrate, una duplicitară. În privinţa auditorilor, acesta a abordat o tactică cât se poate de abilă, încercând să-i intimideze, să-i manipuleze, să le câştige încrederea şi să evite ca, în cazul unui conflict cu aceştia, vreunul dintre ei să sesizeze imediat Parchetul, întrucât obiectivul său şi al numitelor Jinga Teodora şi Irimescu Carmen era acela de a câştiga timp, pentru întocmirea actelor false şi pentru realizarea de către SC Laser Co SRL a materialelor de promovare care nu fuseseră predate CJ Iaşi. Conflictul deschis cu auditorii putea duce la sesizarea imediată a organelor de urmărire penală, caz în care autorii planului infracţional ar fi fost complet descoperiţi şi nu ar fi putut justifica lipsa materialelor de promovare", se mai arată în rechizitoriu.

Cristian Adomniţei a fost trimis vineri în judecată de procurorii DNA, sub control judiciar, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

În dosar au fost deferite justiţiei, în stare de arest la domiciliu, Cristina Jinga şi Carmen Irimescu, director executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, respectiv şef al Serviciului Proiecte şi Parteneriate din Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din CJ la data faptelor, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată, complicitate, respectiv instigare la fals intelectual, precum şi Letiţia Popa, administrator al SC Laser Co SRL, pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. De asemenea, a fost trimisă în judecată SC Laser Co SRL.

Potrivit unui comunicat al DNA, în august 2013, la nivelul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă a fost redactat caietul de sarcini în scopul achiziţiei prin procedura ''cerere de ofertă'' de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi, contractul fiind adjudecat de SC Laser Co SRL şi semnat la 27 septembrie 2013.

Durata maximă de execuţie a contractului de servicii era de 3 luni de la data semnării, în caz de executare cu întârziere prestatorul putând fi obligat la plata de penalităţi de 0,1% (pe fiecare zi de întârziere) din contravaloarea serviciilor rămase de executat.

În 19 decembrie 2013, între CJ Iaşi şi SC Laser Co SRL a fost încheiat un proces verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea unui număr inferior de repere, faţă de cel prevăzut în contract, respectiv 11 din cele 16 repere. Reperele nepredate au valoare totală, conform contractului, de peste 213.000 lei.

Anchetatorii au reţinut că în 2015, pentru a ascunde faptele comise şi a împiedica tragerea sa şi a celorlalte persoane implicate la răspundere penală, Carmen Irimescu a semnat centralizatorul intrărilor şi al ieşirilor de materiale de promovare aferente contractului, în cuprinsul căruia a atestat, în mod nereal, că la 19 decembrie 2013, SC Laser Co SRL livrase toate reperele, că 52 albume de prezentare fuseseră distribuite la diverse evenimente şi, la 11 februarie 2015, 948 albume fuseseră restituite firmei respective.

În 8 martie 2015, susţin procurorii, ea le-a ajutat pe Cristina Jinga şi o altă persoană, prin punerea la dispoziţie a apartamentului său, să semneze, în condiţii de confidenţialitate, un proces verbal, antedatat 11 februarie 2015, în cuprinsul căruia s-a atestat, în mod mincinos, restituirea către firmă a 948 albume, în vederea actualizării gratuite a acestora cu date şi fotografii privind Aeroportul Internaţional Iaşi.

"Concret, deşi bunurile menţionate mai sus nu au fost predate CJ Iaşi decât scriptic, inculpatele Jinga şi Irimescu au efectuat demersuri pentru a crea aparenţa recepţionării tuturor reperelor prevăzute în contract, astfel încât să poată fi efectuată plata către firmă inculpatei Popa. În perioada martie-aprilie 2015, inculpatul Adomniţei, în calitate de ordonator principal de credite, cu intenţie directă, le-a ajutat pe inculpatele Jinga şi Irimescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor pe care acestea le comiseseră şi tragerea lor la răspundere penală", se spune în comunicat.

În acest sens, arată DNA, în contextul unei misiuni de audit declanşate cu privire la executarea acestui contract, el a efectuat demersuri menite: să amâne finalizarea misiunii de audit; să creeze aparenţa că toate materialele fuseseră predate în termenul stabilit, inclusiv că 948 albume fuseseră restituite firmei pentru a fi modificate; să creeze timpul necesar pentru ca societatea să realizeze şi să predea efectiv albumele.

"Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea de către Adomniţei a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproşându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrate de inculpata Popa, fără aprobarea sa. De asemenea, inculpatul a refuzat să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la frauda comisă, deşi i s-a adus la cunoştinţă, în mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia şi i s-a solicitat, în mod expres, acest lucru. În schimb, acesta a preferat să se implice activ în acoperirea cu acte false a faptelor comise", mai menţionează DNA.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ