Reforma sistemului de colectare fiscală – un succes major al guvernului Ponta

| 07 mai, 2014

Ca urmare a măsurilor întrerprinse de Guvern în reorganizarea ANAF şi reformarea sistemului de colectare fiscală, rezultatele pozitive nu au încetat să apară şi în luna aprilie, când veniturile bugetare colectate de instituţie au înregistrat o creştere considerabilă comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Astfel, veniturile bugetare colectate de ANAF în luna aprilie a acestui an au însumat 17,02 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 8,5% faţă de perioada similară a anului 2013. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, pentru luna aprilie instituţia a raportat o colectare de 12,24 miliarde lei, cu peste un miliard de lei mai mult faţă de luna aprilie a anului trecut.

Performanţele raportate de Fisc nu sunt întâmplătoare, acestea fiind rezultatul unor măsuri pe care Guvernul le-a luat în direcţia combaterii evaziunii fiscale. Totodată, pe lângă reformarea sistemului de colectare, Executivul condus de Victor Ponta a implementat, cu sprijinul Băncii Mondiale, un amplu proces de reformare a ANAF. Reorganizarea instituţiei a presupus evaluarea personalului şi a structurilor instituţionale pentru optimizarea performanţelor în colectarea de taxe şi impozite.

Iar roadele nu au întârziat să apară. ANAF raportează o creştere a veniturilor încasate pentru majoritatea surselor de venit. Astfel, bugetul asigurărilor sociale de sănătate a înregistrat o creştere cu 202,49 milioane de lei faţă de anul precedent, ceea ce în procente reprezintă o majorare cu 16,94%. În ceea ce priveşte bugetul asigurărilor pentru şomaj, se remarcă de asemenea o mărire a veniturilor.

Astfel, în luna aprilie veniturile pentru şomaj au ajuns la 122,92 milioane de lei în aprilie, cu 0,96 milioane de lei mai mult faţă de perioada similară a anului trecut . Ca urmare a creşterii volumului de vărsăminte către Pilonul II de pensii cu 4% în acest an, bugetul asigurărilor sociale de stat au cunoscut o scădere cu 6,53% comparativ cu luna aprilie a anului 2013. Astfel, veniturile înregistrate în luna precedentă au fost de 3.253,74 milioane lei, cu 22,7, 59 milioane de lei mai mici faţă de perioada similiară a anului trecut.

Odată cu comunicatul ANAF, Institutul Naţional de Statistică a furnizat noi date cu privire la evoluţia consumului care în acest an cunoaşte un reviriment, fapt ce atestă o reflectare a creşterii economice în buzunarele românilor. Conform datelor statistice, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere în primul trimestru cu 9.3% ca serie brută şi cu 8,3% ca serie ajustată.

Specialiştii susţin că mărirea consumului a fost sprijinită de creşterile de vânzările la toate produsele, atât alimentare cât şi nealimentare. În acest sens, consumul de produse nealimentare au înregistrat o creştere de 13,1%, în timp ce, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au majorat cu 6,1%. Datele statistice mai arată în acest an şi o apreciere a consumului de la o lună la alta. Astfel, în luna martie s-a înregistrat o creştere de 18,2% a volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntului ca urmare a măririi consumului de carburanţi (+32,5%), produsele nealimentare (+15,4%) şi a produselor alimentare, băuturi şi tutun (+13,2%).

Datele de pe primul trimestru frunizate de ANAF arată că reforma realizată de Cabinetul condus de Victor Ponta în domeniul fiscal a avut ca rezultat diminuarea evaziunii fiscale, fapt ce a dus la îmbunătăţirea colectării taxelor. În acelaşi timp, creşterea consumului confirmă odată în plus eficienţa politicilor economice ale Guvernului care au stimulat creşterea economică şi care acum încep să se vadă şi în creşterea nivelului de trai.

Tag-uri: ANAF, incasari, ins, reformă
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ