Regimul Băsescu rămâne fără sponsori

| 20 aug, 2014

După ce Nelu Iordache a fost luat în primire de către procurori și chiar și-a petrecut câteva luni în arest, deoarece a fraudat fonduri europene, a venit rândul unui alt „rege al asfaltului” să fie săltat de procurori. Este vorba de Theodor Berna, fost consilier al lui Traian Băsescu în perioada în care acesta a fost primar general al Capitalei. De altfel, principala societate comercială a lui Berna, Tehnologica Radion, a înflorit în mandatele de primari generali ale lui Băsescu și Videanu, fiind abonată la contractele cu municipalitatea.

Banii câștigați de Berna până în 2008 din contractele cu Primăria Generală i-au permis ca firma sa să se dezvolte suficient cât să emită pretenții la nivel național, iar între 2008 și 2012 a primit nu mai puțin de 107 contracte de la stat. Doar în perioada 2009-2010, în plină guvernare PDL, Tehnologica Radion a primit contracte în sumă de 386 de milioane de euro, potrivit datelor ZF. De asemenea, firma lui Berna a fost implicată și în scandalul în care fostul primar Liviu Negoiță era acuzat că a oferit cu dedicație un acord cadru de 110 milioane de euro, bani europeni, scandal din cauza căruia împotriva României Comisia Europeană a inițiat procedura de infringement, procedură clasată odată cu rezilierea acordului-cadru și a tuturor contractelor legate de el.

Luni, Berna a fost ridicat de procurori, fiind acuzat de spălare de bani și evaziune fiscală, iar surse din rândul anchetatorilor spun că suma în discuție ar fi de 100 de milioane de euro: 78 de milioane ar proveni din spălarea banilor, restul din evaziune fiscală. Cel mai probabil Blaga, Videanu și Berceanu n-au dormit prea liniștiți luni seara.

Când a plecat cu scandal din PDL, Gelu Vișan i-a atacat pe Blaga și pe Berceanu, afirmând că cei doi patronează mafia banilor publici și că o anumită companie de construcții, pe care cei doi o controlează discret, primește contracte publice pe bandă rulantă, la ordinul celor doi. Vișan a dezvăluit și despre ce firmă este vorba, respectiv Tehnologica Radion. N-ar fi exclus ca banii pe care Berna îi scotea ilegal din firmă să fi avut ca destinatari oameni politici, sau partide, de fapt, un anumit partid, ceea ce înseamnă că acum acest partid a rămas fără pușculița sa.

Situația nu e deloc roz pentru liderii PDL. Nu doar că este posibil ca aceștia să-și fi pierdut o importantă sursă de finanțare pentru campania electorală care va urma, dar mai grav va fi pentru ei dacă Berna se va hotărâ să „ciripească”. Cine știe după cine vor mai veni procurorii atunci...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ