REPUBLICA MOLDOVA: Forţele unioniste se coalizează pentru a milita în vederea reunificării cu România

| 25 sep, 22:49

Mai multe organizaţii ale societăţii civile şi partide politice unioniste din Republica Moldova au anunţat vineri coalizarea lor pentru a milita mai eficient pentru reunificarea cu România, considerând că realizarea acestui deziderat istoric constituie ''unica soluţie viabilă pentru locuitorii celui de-al doilea stat românesc'', transmite Agerpres.

''Situaţia de criză profundă în care se află Republica Moldova în prezent, cauzată de ilegalităţile comise în sectorul financiar-bancar şi deja notorii la nivel internaţional, situaţie care a dus la degradarea continuă a nivelului de trai, impune conştientizarea unui adevăr: Republica Moldova este un stat ajuns în faliment, iar efectele acestui fapt se vor resimţi în scurt timp'', se arată într-o declaraţie comună a acestor organizaţii şi partide, preluată de timpul.md.

În opinia acestora, ''unica soluţie viabilă şi realizabilă prin care locuitorii celui de-al doilea stat românesc pot depăşi impasul în care se zbat de peste două decenii este reunificarea cu România''. În vederea realizării acestui deziderat ''istoric şi imperativ'', semnatarii declaraţiei se adresează guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău cu trei principale cereri: interconectarea cât mai rapidă a sistemelor energetice ale României şi Republicii Moldova; trecerea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova în subordonarea Băncii Naţionale a României şi adoptarea leului românesc ca monedă oficială în Republica Moldova; instituirea unor politici unice ale Românei şi Republicii Moldova pe dimensiunile afacerilor externe, ordinii publice, securităţii şi apărării. 

''Aceste revendicări sunt primele dintr-o serie de măsuri menite să creeze condiţii propice pentru reunificarea deplină şi definitivă a celor două state. Solicităm guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău să dea curs acestor măsuri, indispensabile pentru viitorul comun al naţiunii române - încă divizate în două state - pentru a fi înfăptuite până în anul 2018'', se subliniază în declaraţie. 

În acelaşi timp, semnatarii documentului solicită o întrevedere cu preşedintele Nicolae Timofti, la care să fie discutată situaţia în care se află în prezent Republica Moldova. 

Totodată, unioniştii atenţionează cetăţenii de bună credinţă ai Republicii Moldova că pentru duminică, 27 septembrie, forţele ostile viitorului românesc şi european al populaţiei preconizează să iasă în stradă la Chişinău şi să obţină înlăturarea de la putere a actualei guvernări prin proteste non-stop, care nu exclud recurgerea la violenţe. 

''Solicităm tuturor cetăţenilor conştienţi şi bine intenţionaţi, indiferent că sunt unionişti sau încă nu, să se abţină de la a participa la aceste acţiuni, deoarece o victorie a forţelor revanşarde proruse va duce la anularea viitorului nostru democratic şi prosper şi la instaurarea unui regim autoritar, violent, aducător de sărăcie. Sperăm că organele de forţă din Republica Moldova vor fi în stare să facă faţă provocărilor puse la cale de mercenarii Moscovei'', se mai arată în declaraţia menţionată. 

Declaraţia este semnată de 19 organizaţii şi partide politice unioniste, printre care Mişcarea Civică Tinerii Moldovei, Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, Asociaţia Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Republica Moldova, Societatea Scriitorilor Români din Basarabia, Consiliul Naţional al Reîntregirii, Consiliul Unirii, Partidul Naţional Liberal, Partidul DREAPTA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 sep, 00:27
Filip
Proiect
“Atunci cand iti este evident ca nu’ti poti atinge scopul nu schimba scopul, ci schimba metodele de actionare!” ~ Confucius

Colaborare cu bani din prima luna! 100-285 € lunar! Iti oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa poti castiga imediat bani, 100 € lunar (part-time) sau 285 € lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Pentru mai multe detalii trimite cuvantul PROIECT la adresa de e’mail: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ