Reuters: Disputa asupra taxei pe combustibil ameninţă acordul României cu FMI

| 28 ian, 2014

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi rivalul său, primul ministru Victor Ponta, trebuie să ajungă până săptămâna viitoare la un compromis cu privire la propusa taxă pe combustibil agreată de Fondul Monetar Internaţional, de care depinde continuarea acordului în valoare de 4 miliarde de euro, relatează agenţia Reuters într-un comentariu difuzat marţi.

Neînţelegerile dintre cei doi politicieni pe această temă ar putea avea efecte economice negative după cinci ani în care România a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar şi să implementeze reformele promise în acordul încheiat cu FMI în anul 2009, notează Reuters. Băsescu a refuzat luna trecută să ratifice memorandumul convenit de guvern cu Fondul, el considerând că taxa de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil va dăuna fragilei reveniri a economiei, iar guvernul a acceptat să amâne introducerea ei până pe 1 aprilie, transmite Agerpres care citează Reuters.

Misiunea FMI, ce se află în România până pe 5 februarie, discută cu oficialii de la Bucureşti despre modalităţile de acoperire a sumelor neîncasate la buget prin amânarea taxei respective, iar unii analişti şi politicieni estimează că se va ajunge în cele din urmă la o înţelegere. În caz contrar, se vor ridica serioase semne de întrebare cu privire la angajamentele asumate de România în acest al treilea acord semnat cu FMI după izbucnirea crizei economice internaţionale. Executivul român nu are intenţia de a folosi sumele prevăzute în acord, dar acordul cu FMI este o ancoră de credibilitate pentru investitorii străini, menţionează Reuters.

"Dacă politicienii români nu ajung la un compromis, atunci ei riscă să îndepărteze FMI-ul într-o perioadă în care pieţele sunt foarte volatile', afirmă Dan Bucşa, analist la UniCredit Bank din Londra. 'Fără garanţia credibilităţii oferită de acordul cu FMI, presiunea pe activele României va creşte", adaugă el.

În cei 24 de ani de la căderea comunismului, luptele politice au încetinit dezvoltarea economiei României, care rămâne în urma celei a altor state est-europene intrate în Uniunea Europeană, precum Polonia sau Republica Cehă, aminteşte agenţia britanică de presă.

Guvernul condus de Victor Ponta 'speră că Fondul va înţelege că s-a ajuns la acest blocaj nu din cauza noastră, ci a preşedintelui care insistă să renunţăm la taxă', afirmă un oficial din conducerea Partidului Social-Democrat, despre care Reuters menţionează că i-a acordat această declaraţie sub acoperirea anonimatului. 'Amânarea din nou a taxei până în luna iunie ar fi una dintre opţiuni. Probabil că ea va fi examinată', a adăugat oficialul citat.

Guvernarea nu intră în atribuţiile preşedintelui, dar, în virtutea legislaţiei române, el acordă guvernului mandat pentru negocierea acordurilor internaţionale, astfel că el are un cuvânt greu de spus, scrie Reuters.

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, crede că se va ajunge la o înţelegere, întrucât, în opinia sa, 'există o marjă suficientă de manevră în buget pentru a acoperi sumele pierdute' prin neaplicarea taxei pe combustibil.

Guvernul român şi Fondul au negociat o revizuire a acordului în luna noiembrie, convenind asupra unei creşteri modeste a salariilor bugetarilor şi a pensiilor, dar şi asupra unor creşteri de taxe, inclusiv a celei pe combustibil. Însă politica este cea care va avea ultimul cuvânt, se arată în comentariu.

Se estimează că Alianţa Social-Liberală, din care face parte şi premierul Ponta, va obţine cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare, iar la scrutinul prezidenţial din noiembrie Băsescu nu mai poate candida, notează Reuters. 'Având în vedere alegerile, este greu de crezut că taxa pe combustibil va fi introdusă. Aşadar nu exclud unele capitulări', spune Adriana Săftoiu, fost consilier al lui Băsescu şi în prezent membru al Partidului Democrat-Liberal, de opoziţie.

În trecut, investitorii veniţi în România au criticat modificările imprevizibile de fiscalitate şi creşterea taxelor. 'Benjamin Franklin, unul dintre Părinţii Fondatori ai Statelor Unite, a spus: 'În lume nimic nu poate fi sigur, exceptând moartea şi impozitele', a amintit săptămâna trecută, în timpul unei conferinţe pe teme financiare, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher. 'Companiile care operează în România au aflat că aici nu pot fi sigure nici de taxe', a adăugat diplomatul american.

Băsescu, un fost comandant de navă cunoscut pentru stilul său direct şi combativ, a calificat taxa pe combustibil drept o 'povară inutilă'. Neaplicarea ei în primele trei luni va genera doar o pierdere modestă la buget, de 600 de milioane de lei (185 de milioane de dolari), care poate fi uşor acoperită prin mici reduceri de cheltuieli, a afirmat el, conform Reuters.

"Nu vreau să las impresia că există o dispută între mine şi FMI' - le-a spus Băsescu investitorilor germani săptămâna trecută la o întâlnire la care a participat şi şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, înainte de a-şi reafirma opoziţia faţă de această taxă, îşi încheie agenţia Reuters comentariul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ