Revoltător! Ce se întâmplă cu Sistemul de Management al Traficului ultraperformant din București

| 30 iul, 14:02

Problemele din traficul bucureștean ar putea fi rezolvate printr-o simplă apăsare a unor butoane. Capitala dispune de un sistem de management al traficului ultraperformant, cu senzori și tehnologii care permit intervenția live asupra traficului în orice moment, inclusiv prioritizarea transportului public. Primăria Capitalei nu prea știe însă cum să îl folosească. Astfel, doar 60% dintre intersecțiile semaforizate au fost incluse in sistem.

Sistemul de Management al Traficului din București (SMTB) reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru decongestionarea traficului din oraș. Asta în teorie. Pentru că la 8 ani de la implementarea Sistemului, Bucureștiul a reușit, în 2014, "performanța" de a se clasa pe primul loc în Europa la capitolul "cele mai mari ambuteiaje", scrie b365.ro.

SMTB a fost implementat de compania românească UTI între 2007 și 2009. Inițial, sistemul acoperea 96 intersecții, însă ulterior fost extins, iar astăzi aproximativ 270 din cele 450 de intersecții semaforizate din oraș au fost incluse în sistem.  Astfel, după 8 ani, doar 60% dintre intersecțiile semaforizate fac parte din SMTB. Și asta nu e tot. Dintre aceste 270 intersecții, doar 170 sunt conectate la Centrul de Control, se arată în raportul preliminar al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Regiunea București-Ilfov (PMUD).

Cele 170 de intersecții care sunt conectate la sistem (printr-o rețea de fibră optică) au antene și sistem de detectare video, iar sistemul are capacitatea de a adapta timpii de semaforizare.

Sistemul nu este utilizat însă la potențialul lui real. În esență, Sistemul de Management al Traficului din Capitală include trei sub-sisteme:

- Un sub-sistem adaptabil pentru controlul traficului destinat optimizării timpilor de semaforizare, pe baza datelor colectate în timp real;
- Un sub-sistem ce oferă prioritate autobuzelor la intersecțiile semnalizate;
- Un sub-sistem CCTV pentru vizualizarea vehiculelor aflate în intersecții.

SMTB permite controlarea traficului bucureștean din Centrul de Control, și corectarea live a problemelor, în funcție de situația din teren, la un anumit moment. Inclusiv autobuzele RATB sunt dotate cu emițători ce permit prioritizarea lor în intersecții. În realitate însă, aceste măsuri nu sunt aplicate, pentru că activitatea curentă a Centrului de Control este în principal de a monitoriza evenimentele. "În prezent, nu există intervenție live în program. Totuși, sistemul are capacitatea necesară pentru ca aceasta să fie implementată", se precizează în raportul preliminar al PMUD.

Citește mai mult pe b365.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ