România, locul 10 în Europa după numărul locurilor de muncă create de investiţiile străine în 2012

| 07 iun, 2013

Ultimul studiu publicat de Ernest & Young confirmă trendul pozitiv pe care s-a angajat economia romanescă în ultimul an. Prestigioasa companie de consultanță şi audit a plasat ţară noastră pe locul 10 în Europa la numărul de locuri de muncă create în anul trecut; locul patru în Europa Centrală şi de Est (CEE).

Cifrele sunt încurajatoare şi confirmă în bună măsură creşterea economică înregistrată în primul trimestru din 2013. Statistica arătă că produsul intern brut a crescut în această perioadă cu 2,2% faţa de intervalul similar din 2012 şi cu 0,7% comparativ cu ultimul trimestru.

În perioada mandatului Boc, investiţiile străine atrase de România au înregistrat un parcurs descrescător începând cu sfârşitul anului 2008, în 2011 atingându-se recordul minim al ultimilor nouă ani, sub nivelul înregistrat în 2003 - doar 1,91 miliarde de euro. Instalat la jumătatea anului trecut, guvernul Ponta a militat, încă din start, pentru extinderea investiţiilor străine - cea mai optimă strategie pentru crearea de noi locuri de muncă, dar şi pentru relansarea economiei româneşti găsită fără vlagă şi perspective.

În 2012, sunt de semnalat două aspecte negative care au periclitat atragerea ISD şi implicit apariţia de locuri de munca. Primul, lipsa unei politici economice coerente a guvernelor PDL; al doilea instabilitatea politică care a marcat acest an. Să ne aducem aminte că am schimbat trei premieri, am avut un referendum pentru demisia preşedintelui, alegeri locale şi parlamentare. Cert este că investitorii îşi doresc să-şi plaseze capitalul în state aşezate din punct de vedere politic şi legislativ. James Hyslop, directorul de la București al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare întăreşte interesul marilor companii pentru acesta zonă. " BERD este dedicată prezenţei în România, învestiţiilor în continuare în România şi pentru faptul că a apreciat stabilitatea din această ţară".

Revenind la raport, acesta ilustrează un continent împărţit în două - zona occidentală, în stagnare cu puţine proiecte şi o emulaţie a afacerilor în CEE. Polonia a înregistrat cea mai mare creştere de pe continent, de 22% în 2012, atrăgând 148 de proiecte, devenind cea mai atrăgătoare destinaţie pentru ISD. Victor Ponta nu s-a sfiit să prezinte Polonia drept un model de urmat pentru România – “Este chiar o ţară de la care avem foarte multe de învăţat în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, politică energetică, politică industrială".

Bilanţul prezentat de Ernest & Young ne arată o schimbare de viziune a marilor jucători de pe piaţa europeană. După doi ani de criză, Europa Centrală şi de Est revine puternic în atenţia marilor investitori. Dacă vorbim exclusiv de ţară noastră, anul 2012 a fost doar un preambul la ceea ce se desfăşoară în prezent. Executivul are în perspectivă cinci mari domeni atractive pentru actorii internaţionali şi preconizează atragerea a 10 miliarde de euro, precum şi crearea a 25 de mii de locuri de muncă.

Energia este domeniul care se bucură de cea mai mare atenţie din partea guvernului USL. O investiţie semnificativă a anului 2013 o vor efectua Exxon, OMV şi Romgaz – investiţie de circa 1 miliard de dolari, în explorările energetice din offshore. OMV Petrom a cheltuit deja 200 de milioane de euro pentru redezvoltarea exploatării de la Suplacu de Barcău, urmând alte 300 de milioane euro în sonde. Tot aproximativ un milliard de euro vor cheltui şi chinezii de la Huadian Engineering pentru construcţia unui nou grup la termocentrala Rovinari. Sunt estimate 700 de noi locuri de muncă, plus alte 300 pentru mentenanţă. În plus, companiile Lukoil şi ERG SpA vor ridicarea un parc eolian în judeţul Tulcea.

Industria este celălalt mare sector unde se derulează proiecte importante. Câteva exemple: Daimler - investiţie de 300 milioane euro, 400 de noi locuri de muncă; Bosch - 75 milioane de euro, urmând să ofere 700 de noi locuri de muncă, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer - 150 milioane euro - 650 de locuri de muncă directe, plus alte 2.000 adiacente; De'Longhi - 40 de milioane de euro, 1.000 de noi joburi. Listă continuă cu Promocion Inversolar 65 (Spania), Siniat România sau Austria Card.

Nota bene pentru autorităţi. Dacă privim acest tablou nu ne surprinde deloc poziţia pe care România o ocupă în topul celor mai atractive ţări europene pentru următorii trei ani, înaintea Cehiei, Turciei, Elveţiei, Olandei, Italiei, Spaniei sau Suediei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ