România merge bine pe patru roţi

| 26 sep, 2013

Piaţa auto şi a componentelor pentru maşini ocupă primele două poziţii în rândul exporturilor româneşti din primele şapte luni ale lui 2013. Amândouă se cifrează la 7,2% din totalul exporturilor, cu menţiunea că autoturismele sunt în creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacia înregistrează o creştere cu aproape 20%, comparativ cu 2012.

România are cea mai mare producţie auto din Europa şi nu este o glumă. Producţia locală a crescut cu 45% în primele şase luni ale anului, cel mai accelerat ritm de dezvoltare de pe bătrânul continent şi locul trei în lume. Datele sunt furnizate de Organizaţia Internaţională a Constructorilor de Automobile (OICA). Potrivit forului mondial al constructorilor de automobile,  în ţara noastră s-au produs în primul semestru aproape 225.000 de autoturisme, din care 181.300 de către Dacia-Renault.

Gigantul francez a câştigat pariul cu piaţa europeană şi nu numai după lansarea modelului Logan, un autoturism de două ori mai ieftin decât Clio. Iniţiativa unei maşini convenabile, de maxim 5.000 de euro, i-a aparţinut directorului general Louis Schweitzer cel care a hotărât preluarea pachetului majoritar de la constructorul român Dacia (se întâmpla în 1999). Tranzacţia a însemnat revirimentul Renault pe plan mondial, după ce francezii pierduseră lupta pentru Skoda în faţă celor de la Volkswagen.

Pentru Dacia-Renault a urmat perioada cea mai dificilă - retehnologizarea uzinei de la Mioveni, îmbătrînită şi căpuşată de furnizori mediocrii, corupţie şi furtul de piese. Logan, un model făcut iniţial pentru Europa de Est, Asia şi America de Sud a reuşit suprinzător să pătrundă şi în Occident. Pentru noi este îmbucurător că uzina argeșeană lucrează la foc continuu. Este performanţa unei companii care a realizat investiţii record în România, peste două miliarde de euro, şi astăzi culege roadele.

De asemenea, ştirea este de bun augur pentru economie în ansamblu. Grupul a contribuit în ultimii ani cu un procent situat în jurul valorii de 3% la PIB-ul României, iar cifra de afaceri anuală se ridică la trei miliarde de euro.

Al doilea producător important, Ford România, a produs 43.500 de unităţi, o cifră încurajatoare pentru primul an de viaţă al uzinei din Craiova. Constructorul american a investit până în prezent aproape un miliard de dolari şi anunță că nu se va opri aici, intenţionând să mărească producţia modelului B-MAX.

Fără îndoială, investiţia Daimler - Mercedes a însemnat o lovitură de imagine dată de concernul german în industria românescă. Semnalul dat de Mercedes prin plasarea unei unităţi de producţie la Sebeş poate deschide drumul şi altor investitori cu nume în ţara noastră.

Piaţa auto şi a componentelor pentru maşini ocupă primele două poziţii în rândul exporturilor româneşti din primele şapte luni ale lui 2013. Amândouă se cifrează la 7,2% din totalul exporturilor, cu menţiunea că autoturismele sunt în creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacia înregistrează o creştere cu aproape 20%, comparativ cu 2012.

Rezultatul este remarcat şi de Automotive News Europe, cea mai importantă publicaţie economică din industria auto europeană. Luca Cifferi, redactorul-şef, este optimist în privinţa viitorului apropiat: “…dacă Dacia continuă să lanseze automobile atragătoare, producţia României are în continuare loc de creştere.”

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ