România rupe iar topurile în Agricultură

| 22 sep, 2014

După ce anul trecut România a obţinut un record istoric pentru producţia agro-alimentară, fapt pentru care a înregistrat şi o creştere pe măsură a exporturilor, în acest an, ţara noastră continuă trendul de consolidare a dezvoltării agriculturii şi înregistrează noi performanţe.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în primele patru luni ale acestui an, ţara noastră a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,054 miliarde de euro. Astfel, potrivit datelor se constată o continuare a tendinţei de creştere a exporturilor, care au cunoscut o apreciere cu 178,4 milioane de euro, peste perioada similară din 2013.

Din primele estimări ale recoltei din acest an, pentru primele şase luni se constată o creştere excepţională a producţiei de cereale. Pentru a cincea oară, în ultimii zece ani, România se află pe locul al doilea la producţia totală de porumb din Uniunea Europeană, după Franţa. Agricultorii români au reuşit să strângă în medie 4,4 tone/hectar de urma cultivării a 2,6 milioane de hectare. În total, fermierii au strâns peste 11 milioane de tone, ceea ce a făcut ca ţara noastră să se situeze la nivel global pe  locul al douăsprezecelea, în urma Rusiei şi a Canadei.

Pe de altă parte, comerţul cu produse vegetale a cunoscut în acest an o creştere importantă. În luna iulie, comercianţii de cereale şi oleaginoase au reuşit să exporte bunuri în valoare de 2,6 milioane de tone. Valoarea acestor bunuri exportate a totalizat 500 de milioane de euro. Exportul de cereale şi de floarea soarelui din luna iulie reprezintă un record, în condiţiile în care valoarea tranzacţionată este de trei ori mai mare decât în urmă cu şapte ani şi cu 25% mai ridicată faţă de perioada similară a anului trecut. În condiţiile în care anul trecut producţia de porumb a atins mai mult de 11 milioane de tone şi pe aceasta s-a încasat din vânzări sume totale de 1,5 miliarde de euro, este de aşteptat ca şi în acest an ţara noastră să obţină cel puţin aceleaşi profituri.

Cu toate că şi în acest an condiţiile meteo au fost prielnice agriculturii, creşterea producţiei şi a exporturilor de produse agricole se datorează şi politicilor guvernamentale ce au venit în sprijinul fermierilor români. Astfel, cabinetul condus de Victor Ponta şi-a propus majorarea productivităţii prin plata în avans a subvenţiei la hectar, construcţia unor platforme de colectare pentru legume şi fructe prin PNDR, programul ”Prma umplere”, sprijinirea cu 50 de milioane de euro a unor investiţii în ferme familiale, finanţarea unor microcredite pentru agricultură, sau subvenţionarea preţului la motorină pentru agricultori. Totodată, un rol important în dezvoltarea agriculturii româneşti l-a avut şi creşterea absorbţiei de bani europeni unde Ministerul Agriculturii a reuşit în 2013 să contracteze toate fondurile pe dezvoltare rurală, valoarea acestora fiind de 10,2 miliarde de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ