Românii preferă PSD la europarlamentare

| 27 dec, 2013

CSCI a publicat recent rezultatele unui studiu realizat la nivel naţional în perioada 18-22 decembrie, care relevă intenţia de vot de la alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor.

Votul politic primează la europarlamentare. Cel  puţin asta reiese din rezultatele studiului CSCI, care plasează PSD pe primul loc la alegerile ce vor avea loc în primăvara anului 2014, la mare distanţă de următorul clasat PNL. Reprezentanţii PSD ar obţine conform studiului 41% din sufragii în timp ce PNL ar ajunge doar la 19% din totalul voturilor exprimate. Următorii clasaţi sunt: PDL (17%), UDMR (6%), PPDD (6%) şi MP (5%).

Se pare că trendul intenţiei de vot politic se păstrează și în 2014. Scăderea PNL este evidentă în timp de avansul PSD este din ce în ce mai greu de recuperat de restul partidelor. PDL își revine cu greu, în timp de UDMR se bazează în continuare pe un electoral stabil şi fidel care în condiţii de mobilizare bună poate aduce 6% pentru partidul lui Kelemen Hunor.

Pe baza acestor date, simularea repartizării celor 32 de mandate arată astfel: 14 – PSD, 7 – PNL, 6 – PDL, 2 – UDMR, 2-PPDD, 1-MP. Din acest peisaj marele perdant pare a fi, la prima vedere, PNL, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Dacă facem o comparaţie cu actuala situaţie a mandatelor românilor din PE, împărţite pe partide, observăm din start că marele perdant al cursei este PDL care, în prezent, are 11 europarlamentari iar în primăvară ar rămâne cu 6. Aceasta înseamnă o pierdere netă de 5 locuri de europarlamentar. Acelaşi calcul aplicat PNL dă cu plus. PNL are în prezent 5 europarlamentari iar în primăvară va avea cu 2 mai mult, deci 7. Cel mai câştigat partid în această ecuaţie este însă PSD care câştigă 3 locui de europarlamentar pe lângă cele 11 pe care le deţine în prezent.

Motivele pentru aceste rezultate sunt multiple, iar guvernarea lui Victor Ponta, probabil cea mai bună din ultimii 10 ani, ar putea fi unul dintre acestea. Trebuie totuşi să menţionăm că respondenţii la interviurile CSCI plasează activitatea europarlamentarilor PSD pe primul loc. La întrebarea: ce notă aţi acorda următorilor europarlamentari ai PSD (de la 1-10)? Media PSD s-a plasat la nivelul 6. Prima plasată în acest top este Corina Creţu care a obţinut nota 6,9 în timp ce soţia premierului, Daciana Sârbu a obţinut locul doi cu nota 6,6.

În cadrul PNL, nota medie obţinută de europarlamentari după cei 5 ani de mandat este de 5,8 în timp de PDL, partidul care are cei mai notorii europarlamentari reuşeşte să obţină puţin peste nota de trecere: 5.3.

PDL este un caz aparte, partidul care era pe val în 2008 - 2009 şi care şi-a trimis în PE un fost ministru al justiţiei şi un fost prim ministru şi pseudo candidat la preşedinţie, Monica Macovei şi Theodor Stolojan nu reuşeşte să obţină note foarte mari pentru activitatea susţinută de aceştia chiar dacă sunt de departe cei mai notorii europarlamentari români. O surpriză este Elena Oana Antonescu care reuşeşte să-l depăşească pe Marian-Jean Marinescu cu o notă de 5,8 chiar peste media PDL, de doar 5,3.

Elena Băsescu obţine un ruşinos 4 de la cei intervievaţi în timp ce Sebastian Bodu, fostul şef al ANAF obţine doar un 4,1.

Concluziile sunt destul de clare. Activitatea europarlamentarilor noştri este suficient de departe de cetăţeni încât să intereseze un grup select din electorat. Trendul votului politic se respectă cu foarte mici excepţii. Este interesant totuşi să observăm că pe lângă Gigi Becali şi Vadim Tudor, pe care am reuşit cumva să îi trimitem în PE acum 5 ani, anul viitor este foarte probabil ca Dan Diaconescu să fie cel care să ne transforme în excentricii UE din PE.

Dacă PPDD va exista până în primăvară şi Dan Diaconescu va fi în libertate, este foarte probabil să-l vedem la Bruxelles.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 dec, 2013
cantautor
"Motivele pentru aceste rezultate sunt multiple, iar guvernarea lui Victor Ponta, probabil cea mai bună din ultimii 10 ani, ar putea fi unul dintre acestea"
amice,esti plecat rau ,dar rau de tot,cu sorcova..
de fapt,n-ai pic de rusine..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ