S-a fâsâit ofensiva anti-acciză

| 07 apr, 2014

În urma ieftinirii operate la sfârşitul săptămânii trecute, se risipesc totodată şi temerile legate de impactul pe care preţurile la combustibili l-ar avea asupra bunurilor şi serviciilor.

Săptămâni la rândul, Băsescu & Co. au atacat introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi ori de câte ori au avut ocazia. S-a creat şi întreţinut astfel o adevărată isterie legată de efectele negative de proporţii pe care implementarea taxei ar fi urmat să le producă. În mod evident, scenariile apocaliptice propagate de mass-media ostilă guvernării şi de cei aserviţi Cotroceniului nu s-au confirmat. În schimb, vinerea trecută, OMV Petrom a ieftinit carburanţii, demonstrând că spirala scumprilor promovată asiduu în presă nu are nici un fundament real.

Astfel, Petrom a ieftinit benzina cu 5 bani pe litru şi motorina cu 7 bani pe litru, la doar trei zile după ce carburanţii s-au scumpit cu 41 de bani pe litru, ca urmare a introducerii accizei suplimentare pe carburanţi. Ceea ce înseamnă, în termeni reali, că preturile la carburanţi la începutul lunii aprilie s-au majorat cu aproximativ 30 de bani ca urmare a implementării accizei.

În urma ieftinirii operate la sfârşitul săptămânii trecute, se risipesc totodată şi temerile legate de impactul pe care preţurile la combustibili l-ar avea asupra bunurilor şi serviciilor. Realitatea este că măsura adoptată de Cabinetul Ponta nu va genera nici pe departe un efect inflaționist major. Iar cea mai bună dovadă în acest sens o oferă calculele efectuate de către specialiștii BNR, conform cărora creșterea accizei va avea un impact de doar 0,28 puncte procentuale asupra ratei inflației.

De asemenea, pentru a limita efectele accizei, Guvernul a aprobat un act normativ în baza căruia transportatorilor care au licenţă de transport şi prezintă factură legală de alimentare cu motorină le vor fi returnaţi, trimestrial, 4 din cei 7 eurocenţi per litru de carburant. În consecinţă, impactul accizei asupra ratei inflației ar trebui să scadă și mai mult, ajungând undeva în jurul nivelului de 0,2 puncte procentuale.

Nici domeniul agriculturii nu a fost scăpat din vedere de Executiv. Pentru ca lucrările agricole de primăvară şi de toamnă să nu fie afectate de implementarea accizei, Ministerul Agriculturii a luat decizia compensării motorinei utilizată în acest domeniu cu un plus de 30% faţă de nivelul anterior. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2013 fermierii primeau prin rambursarea diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură 1,51 lei pe fiecare litru, începând de la 1 aprilie suma se va majora la 1,8 lei pe litru.

Ieftinirea carburanţilor operată de OMV Petrom, dublată de politicile echilibrate asumate de către Guvern, oferă garanţii suplimentare că evoluţia preţurilor din România nu va cântări decât minimal în coşul zilnic al românilor.

Practic, singurii cu adevărat afectaţi de tema accizei şi de măsura recentă a OMV Petrom de ieftinire a preţurilor sunt criticii de serviciu ai guvernării, care au fost lăsaţi fără o temă de atac, speculată săptămânile anterioare într-un registru profund populist.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 apr, 2014
wakki
...
duduie draga, daca nu va cântări decât minimal în coşul zilnic al românilor atunci te rog sa imi platesti dumnatea din buzunar diferenta, ca si asa nu e mare
oricum partidul o sa primeasca factura, de asta poti sa fii sigura
murdara paine mai mananci fetito

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ